Eindelijk…de Cubaanse media melden olievondst

Eindelijk heeft de officiële pers in Cuba melding gemaakt van een mogelijke olievindplaats aan de noordkust van Matanzas en Villa Clara. Al enkele dagen eerder maakten internationale media dat bericht bekend nadat een persbericht was verschenen van het Australische bedrijf MEO, die de vindplaats exploreert. Fernando Ravsberg maakt zich op zijn website Cartas desde Cuba kwaad over die geheimzinnigheid.

olie-vondst-MEO

Vindplaats Blok 9

Maar de officiële krant Trabajadores interviewde geen specialist of een Cubaanse politicus, maar ‘nam eenvoudig een bericht over van het Latijns-Amerikaanse televisiekanaal Telesur’. Het is toch onbegrijpelijk, aldus de journalist Ravsberg, dat de landelijke media in Cuba moeten teruggrijpen op berichten uit het buitenland om te weten wat er in Cuba gebeurt. De Cubaanse intellectueel Lisandro Otero had gelijk toen hij op ironische toon constateerde dat de burger in het kapitalisme nooit weet wat er gaat gebeuren en dat de burger in het socialisme nooit weet wat er zich precies heeft afgespeeld.

Miljarden vaten
De olievindplaats ligt op ongeveer 2.000 tot 3.500 meter diepte in het zogeheten Blok 9, in de noordelijke zones van de provincies Matanzas en Villa Clara. Het bedrijf MEO Australia spreekt in het persbericht over een vondst van mogelijk 8 miljard vaten. Citaat uit persbericht: ‘Lees de tekst opnieuw. Ja, we spreken over 8,2 miljard vaten; het is geen tikfout’. De succesvolle zone ligt in Campo Montebo, ooit de eerste Cubaanse commerciële olievindplaats met een jaarlijkse historische productie van ongeveer 6 miljoen vaten olie. Deze bron werd echter in 1960 afgesloten. Het nieuws komt op een moment dat de Venezolaanse regering de olieleveranties aan Cuba vermindert en er energiemaatregelen zijn aangekondigd, die moeten leiden tot een daling van het energiegebruik in Cuba met 30%.

Bronnen
* Fernando Ravsberg, website Cartas desde Cuba, 4 augustus 2016
Fernando Ravsberg werd geboren in Uruguay en is correspondent van Publico in Spanje. Hij werkte eerder voor BBC Mundo, Telemundo VS en de Zweedse radio. Hij woont in Havana.
* Persbericht MEO Australia

Link
* Poging olieboren in Golf van Mexico mislukt. Deze Cubaweblog van 15 november 2012

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s