Fidel Castro verschijnt zelf op 90ste verjaardagsfeest

Ondanks zijn zwakke gezondheid heeft Fidel Castro tijdens de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag sinds maanden zijn gezicht weer in het openbaar laten zien. Dat deed de gepensioneerde ‘comandante’ zaterdag ten overstaan van zo’n vijfduizend gasten in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar een gala voor hem werd gehouden.

fidel-casto-90-teatro-karl-marx 14082016

Raúl Castro, Fidel Castro en president Maduro van Venezuela

Cuba liep al dagen warm voor het verjaarsfeest van Castro die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat. De verjaardag werd uitbundig gevierd met onder meer vuurwerk, muziek en dans. Het was in april voor het laatst dat Castro in het openbaar verscheen.

Felicitaties
Veel politieke bondgenoten van Castro hebben de voormalige dictator van het communistische Cuba zaterdag gefeliciteerd met zijn verjaardag. Poetin belde Castro persoonlijk op, zei het Kremlin, dat ook nog een geschreven verjaardagswens van de Russische president aan Castro publiceerde. ‘Het is moeilijk je persoonlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de vriendschap en de samenwerking tussen onze landen te overschatten’, aldus Poetin. De Venezolaanse president Nicolas Maduro reisde naar Havana om er de feestelijkheden voor Castro’s verjaardag persoonlijk bij te wonen. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega noemde Castro een ‘grote broer’. De voormalige guerrillaleider zei dat Castro zijn hele leven vocht voor vrede en rechtvaardigheid. Ook de Boliviaanse president Evo Morales maakte zijn gelukwensen over. Op Twitter schreef hij dat de Cubaanse revolutie ‘de moeder is van de revolutie in Latijns-Amerika’.

IJzeren vuist
Castro verwierf na de communistische revolutie van 1959 de controle over Cuba, en regeerde tot 2006. Dat deed hij met de ijzeren vuist, en hij werd ervan beschuldigd bij zijn hervormingsproces massaal de mensenrechten geschonden te hebben. In 2006 deed Castro afstand van de macht, en in 2008 volgde zijn broer Raúl hem op. Die laatste werkte vanaf eind 2014 aan een verbetering van de relaties met VS.

het-oog-13082016-3

Kees van Kortenhof (rechts) en Oog-presentator Max Van Weezel

Bron
* Algemeen Dagblad, 14 augustus 2016

Linken
* Het Oog over 90-jarige Fidel: gisteravond was het radioprogramma Met het Oog op Morgen gewijd aan Fidel Castro. Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) verzorgde de muziekkeus met werk van Celina González, Los Aldeanos, Celia Cruz en Rita Montaner. U kunt het programma hier beluisteren. 
* Algemeen Dagblad, 13 augustus 2016: Cubaanse revolutionair Fidel Castro 90 jaar oud met Cubakenners Kees van Kortenhof en Gert Oostindie over 90 jaar Fidel.

Advertenties

One thought on “Fidel Castro verschijnt zelf op 90ste verjaardagsfeest

  1. In het artikel wordt Fidel Castro (nog maar eens) een dictator genoemd. Op basis waarvan? Hoe is iemand die zijn bevolking bevrijdt van een dictator (met een miniem legertje maar met de steun van de onderdrukte bevolking), die het analfabetisme uitroeit, die onderwijs, huisvesting, cultuur en gezondheidszorg naar een ongekend hoog niveau brengt, een dictator genoemd worden? Wat is uw agenda, dat u dit soort leugens blijft verspreiden?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s