Cuba en de VS: hoe nu verder?

Een jaar geleden vond een van de meest symbolische momenten plaats uit de lange verwarrende geschiedenis van de VS en Cuba, namelijk de officiële heropening van de lang gesloten Amerikaanse ambassade in Havana. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hees de vlag en er waren speeches vol verheven, emotionele en gedurfde uitspraken over het staken van de vijandelijkheden uit het verleden. Sinds die 14e augustus 2015 is er veel gebeurd tussen de voormalige vijanden uit de Koude Oorlog. Volgens Will Grant (BBC World) zijn er echter nog obstakels zoals het Amerikaans embargo. ‘Dat is de olifant in de porseleinkast’, zegt de Cubaanse oud-diplomaat Carlos Azugaray in de bijdrage die nu volgt. 

john-kerry-opening-ambassade14-82016

Openingsceremonie met op achtergrond John Kerry

Vanaf volgende maand worden directe vluchten tussen beide landen mogelijk, de reisbeperkingen voor Amerikaanse burgers zijn versoepeld en de bilaterale samenwerking op het gebied van kunsten en wetenschappen is gegroeid. En er was natuurlijk het historisch bezoek van president Obama. ‘Ik ben hier gekomen om de Cubaanse bevolking de hand te schudden uit vriendschap’, liet hij de Cubanen in een rechtstreekse televisie-uitzending weten. Maar hoewel veel Cubanen president Obama graag nog vier jaar als president van de VS zouden wensen, krijgt Washington toch een nieuwe administratie. En de uitkomst daarvan kan belangrijke gevolgen hebben voor de nieuwe geest van hartelijkheid tussen de twee landen. ‘Het is duidelijk dat het grote probleem in de betrekkingen tussen Cuba en de VS het embargo is. Dat is de olifant in de porseleinkast,’ aldus de Cubaanse oud-diplomaat Carlos Azugaray. Hij zegt dat de sleutel tot de volgende fase in het normaliseringsproces tussen de VS en Cuba de opheffing van het decennialang durende embargo tegen het eiland is. ‘De olifant is al  bezig de kamer te verlaten, zijn slurf bevindt zich al buiten. En de recente opening van het Sheraton Hotel in Havana, waar ook sommige Amerikaanse creditcards gebruikt kunnen worden, heeft de reisbeperkingen ook ingeperkt’. (…) ‘Als de Democraten bij de komende verkiezingen de controle over het Congres terugwinnen’, zegt Azugaray  ‘moeten ze wel in actie komen tegen het embargo’.

trump-clintonNieuwe president
Alle aandacht gaat nu uit naar de race om het Witte Huis en de vraag hoe Clinton of Trump met de toenadering tot Cuba zullen omgaan. ’Ik begrijp de scepsis in deze gemeenschap over een beleid van toenadering tegenover Cuba,’ zei Hillary Clinton onlangs in Miami. ‘Ik ben ook sceptisch. Maar we kunnen niet langer wachten tot een mislukt beleid zijn vruchten afwerpt. We moeten dit moment pakken.’ Het embargo tegen Cuba is verouderd, vertelde zij haar publiek en daar moet ‘eens en voor altijd’ een einde aankomen. Waar voorheen met zo’n uitspraak een presidentskandidaat in Florida een mogelijk doodvonnis had getekend, werd de uitspraak –weliswaar door een select gehoor – met applaus in Miami begroet. Maar in Cuba waar mensen al langer opriepen een einde te maken aan het embargo en waar de voordelen van zo’n beleidsverandering het sterkst gevoeld zouden worden, vertrouwen veel gewone Cubanen Clinton niet. Cubanen herinneren zich hoe zij de beslissing van haar man steunde toen hij in 1996 besloot de beperkingen tegen Cuba aan te scherpen. Ook nam hij het besluit dat de eventuele opheffing van het embargo tegen Cuba de goedkeuring van het Congres nodig had. Carlos Azugaray schat in dat in het Huis van Afgevaardigden ‘de stemmen aanwezig zijn’ om een einde te maken aan de sancties. Tenzij Clinton er in slaagt de Cubanen op dit punt gerust te stellen, kan zij niet rekenen op een zelfde warm welkom dat Obama in Cuba ten deel viel.

Sluiting ambassade ?
Wat Trump betreft is zijn standpunt over de kwestie Cuba nog niet geheel helder, maar het mag niet verbazen dat hij van mening verschilt met velen in zijn partij over dit thema. Tijdens een televisiedebat eerder dit jaar, zei hij ‘ergens in het midden te staan’ van de politiek van Obama en het standpunt van senator Marco Rubio die tegen gesprekken met Castro is. ‘Ik ben het niet eens met president Obama,’ zei hij, ‘maar ik ben het ermee eens dat er iets moet gebeuren. Na 50 jaar is het wel genoeg, mensen!’ Toen hem werd gevraagd of hij het beleid van Obama zou terugdraaien en de ambassade in Havana zou sluiten of door zou gaan met een beleid van toenadering, zei Donald Trump: ‘Ik zou de ambassade waarschijnlijk sluiten tot het moment waarop een betere deal met Cuba zou zijn gesloten in het voordeel van de VS.’ De eersten die door zo ’n radicale stap zouden worden getroffen zijn echter de diplomaten in Havana zelf.

havana-straaatbeeldStandpunten kandidaten
Hillary Clinton
* Zij vertelde haar publiek in Miami: ‘Het embargo daar moet ‘eens en voor altijd’ een einde aankomen’
* Zij stelt als Minister van Buitenlandse Zaken bij Obama te hebben gepleit voor normalisatie van de relaties met Cuba.
* Maar de Cubanen hebben aanhoudende twijfels en zijn niet vergeten hoe haar man, Bill Clinton in 1996 de Wet Helms-Burton tegen Cuba ondertekende waarin de sancties tegen Cuba werden aangescherpt.

sheraton-havana

Sheraton Hotel in Havana

Donald Trump
* Hij zei in een recent interview met The Daily Caller dat het ‘concept van de opening met Cuba prima is’, maar voegde er aan toe dat de VS ‘een gunstiger deal hadden moeten afsluiten’ en in een debat bij CNN zei hij de ambassade in Havana te sluiten ‘tot een betere deal met Cuba zou zijn gesloten in het voordeel van de VS’.
* In het verleden onderschreef hij teksten waarin hij het embargo tegen Cuba steunde.

Waardevol beleid
De Amerikaanse zaakgelastigde in Cuba, Jeffrey de Laurentis, vroeg ik eind vorig jaar naar de mogelijke gevolgen van de presidentsverkiezing voor de relatie met Cuba. Hij zei: ‘Ik hoop dat wanneer de campagne voorbij is en de verkiezingen hebben plaatsgevonden en ongeacht wie de gekozen president zal worden, hij of zij de waarde van de richting die we zijn ingeslagen zal erkennen en die voort zet.’ Cubaanse diplomaten zwijgen hierover. Josefina Vidal leidt het departement van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Wij verwachten dat wie er ook de volgende president van de VS zal worden, deze rekening zal houden met de opvatting van de meerderheid van de Amerikaanse bevolking en de meerderheid van de Cubaanse-Amerikanen,’ zegt zij tegen de BBC, erop wijzend dat de opinieonderzoeken wijzen op een voorkeur voor de normalisering van de betrekkingen.

carlos-alzugaray

Carlos Azugaray was een ervaren Cubaans diplomaat. Hij was o.a. ambassadeur in Tokio en hoofd van de Cubaanse vertegenwoordiging bij de EU

Voormalig diplomaat Carlos Azugaray kan vrijer spreken over het vooruitzicht dat een conservatieve miljardair en zakenman de volgende president van de VS wordt. Hij ziet twee problemen voor Trump vanuit een Cubaans perspectief: zijn onvoorspelbaarheid. ‘We kunnen niet zeggen dat hetgeen hij zegt ook dat is wat hij denkt. En een ander ding is hoe ver wil hij gaan in zijn onafhankelijke opstelling tegenover de leiding van de Republikeinse partij.’ Het is ironisch dat nu Cuba zich opmaakt voor een topjaar op het gebied van het toerisme, de economie van het eiland voordeel heeft bij een man uit het hotelwezen in het Witte Huis, (Donald Trump is eigenaar van de luxe hotelketen Trump Hotels, redactie), die de politiek even terzijde kan plaatsen ten gunste van de economie’, zegt Azugaray.’Tenslotte is alles in de VS vooral business!’, zegt hij lachend.

Bron
* Will Grant BBC News, Havana 15 August 2016

Linken
* Mary Anastasia O’Grady in de Washington Journal, 14 augustus 2016: Obama verraadde Cubaanse dissidenten

* Commentaar New York Times, 23 juli 2016: America’s Conflicted Cuba Policy / Amerika’s omstreden Cubabeleid.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s