‘Ik ben geen ex-Cubaan!’

Een recent commentaar van de Cubaanse journalist en televisiepresentator Randy Álonso heeft binnen en buiten Cuba tot grote boosheid geleid en veel reacties op sociale media: #YoNoSoyUnExCubano /  Ik ben geen ex-Cubaan. Alonso presenteert op de Cubaanse televisie het discussieprogramma Mesa Redonda, een programma dat in 1999 begon toen het land gewikkeld was in een mediacampagne rondom de repatriatie uit de VS van de Cubaanse drenkeling Elián González; het wordt alle dagen uitgezonden behalve op zaterdag en zondag.

Orlando Ortega-atleet-rio-spanje

Orlando Ortega (rechts) heeft de Spaanse nationaliteit

De bekende televisiepersoonlijkheid Alonso stelde afgelopen week de nationaliteit van de Cubaanse atleet Orlando Ortega, die een zilveren medaille won in Rio de Janeiro en uitkwam voor het Spaanse team, ter discussie. In een uitzending van Mesa Redonda, gewijd aan de prestaties van de Cubaanse ploeg in Rio sprak hij over ‘controversiële elementen’ en wees vervolgens op ‘de ex-Cubaan Orlando Ortega die uitkomt voor Spanje en andere atleten die van het ene land naar het andere land hoppen.’ Alonso sprak over een groeiende controverse die zich zou voordoen in de internationale sportwereld en die ‘gevoed wordt door de groeiende invloed van het geld’.

randy-alonso-B-aldeanos

Zanger El B van de rapgroep Los Aldeanos (rechts) reageerde furieus op internet (5 minuten). Hij houdt Alonso (links) voor dat deze sportmensen ‘geen ex-Cubanen zijn, maar ex-slaven’ en constateert dat ‘ex-Cubanen misschien niet welkom zijn in Cuba, maar hun dollars des te meer’. De zanger die op dit moment in de VS verblijft noemt zich ‘patriot zoals José Marti en Celia Cruz.’

Beledigd
In een gesprek met de website 14ymedio zegt Milkos Danilo Sosa Molina, een jonge Cubaan die in Miami woont, zich beledigd te voelen door de worden van de televisiepresentator. ‘Niemand heeft het recht de nationaliteit van een persoon te ontkennen enkel omdt deze nit in zijn  land wil leven.’
Molina riep jongeren in het buitenland op via de hashtag #YoNoSoyExcubano te protesteren tegen ‘deze onacceptabele houding van Randy Alonso.’ (…) ‘Soms worden we als Cubanen benaderd en soms weer niet. Men wil dat wij Cubanen zijn die denken zoals zij die leven in Cuba, maar het bijzondere is dat wanneer wij Cuba willen bezoeken, we beschouwd worden als Cubanen en men een nationaal paspoort moet bezitten. En dat levert de autoriteiten honderden dollars op,’ zegt Milkos. ‘Wij willen dat er een einde komt aan deze campagne want ook Cubanen buiten Cuba houden van ons land, hoeveel wij het ideologisch met het systeem oneens zijn,’ voegt hij er aan toe.

100-procent-cubanoBron
* Mario J. Pentón, Miami, website 14ymedio op 19 augustus 2016
* Hashtag Facebook: Yo No Soy Un Ex-Cubano

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s