Cubaanse militairen nemen historische binnenstad in bezit (deel 1)

‘Ziet u dat kantoor? Nog geen 10 jaar geleden was het een plek met stilstaand stinkend water, ratten en vuilnis. Wanneer mensen de poort doorliepen, liepen ze het risico een stuk van een balkon op hun hoofd te krijgen. Nu zijn er woningen dankzij Eusebio’, roept Mirna geëmotioneerd. Na haar dank uitgesproken te hebben aan het Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana / Bureau voor de Historie van de Binnenstad in Havana omdat dit voor haar huis zorgde, bekent de 68-jarige vrouw ook bezorgd te zijn over de toekomst van dit bureau, geleid door de Historiador / historisch manager Eusebio Leal omdat dit historisch stadsdeel stukje voor beetje in handen van de militairen terecht komt.

P1040999cubareisoktober2011 (8)

Deel van de oude binnenstad

Hoewel er nooit een officieel besluit werd genomen of de Cubaanse pers er melding van maakte, is het geen geheim dat veel bedrijven behorende bij het Bureau van de Historiador zijn overgenomen door de Cubaanse strijdkrachten.*  Historisch manager van de oude binnenstad Eusebio Leal Spengler, heeft de overdracht aan de Grupo de Administración Empresarial (GAE), een conglomeraat dat deel uitmaakt van het leger, bevestigd. In een email aan de kritische internetkrant 14ymedio laat hij weten, ‘dat deze niet zijn overgedragen aan de strijdkrachten maar aan de GAE-groep, een ontwikkelingsmaatschappij met capaciteit tot investeren en met prestige waarbij het Bureau voor de Historie van de Binnenstad / Oficina del Historiador de rol blijft spelen van adviseur bij de conservering van werken en ook bij nieuwe projecten.’ Hij voegt er aan toe dat de situatie in het Bureau voor de Historie van de Binnenstad kalm is omdat ‘het werk zich nu uitbreidt tot het veilig stellen van het erfgoed van steden in heel Cuba’. Maar hij spreekt ook zijn spijt uit dat ‘op een moment dat er meer dan ooit respect nodig is voor de kwaliteit van leven, middelmatige en armen van geest, schade toebrengen aan de velen die in de afgelopen jaren gewerkt hebben aan de redding van het historisch erfgoed, in Cuba of op welke plek ter wereld dan ook.’

eusebio-leal,jpg

Historiador Eusebio Leal

Ondernemingsvrijheid
Het Bureau van de Historie van Havana werd in de jaren dertig opgericht. In 1967 en na de dood van de eerste Historiador / Historisch manager Emilio Roig de Leuchsenring, werd Eusebio Leal hoofd van dit project dat door de jaren groeide in omvang en inkomen, maar ook in autonomie. In de jaren negentig kreeg het Bureau bij decreet de vrijheid tot het nemen van economische initiatieven. De regering gaf Leal toestemming een eigen bedrijfsstructuur op te zetten – een zeldzaam gebaar van decentralisatie – met de mogelijkheid sociaal te herinvesteren en tot de restauratie van gebouwen. Het instituut voor het bewaren en opknappen van het historisch centrum van Havana, dat werd uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO, viel rechtstreeks onder de Staatsraad geleid door de Cubaanse president met een speciale juridische status en kon ondermeer vrij importeren en exporteren.

Luz-Restaurant-barra-tomar-cafe

Café Restaurant La Luz

Complex netwerk
Bovendien kon het Bureau instellingen die niet onder haar jurisdictie vielen maar wel in deze zone gevestigd waren, een bijdrage opleggen voor herstel van gebouwen namelijk 1% van de inkomsten als ze handel dreven in de nationale munt en 5% voor bedrijven die met deviezenpeso’s of CUC’s werkten. Twintig jaar kon het Bureau een gecompliceerd netwerk van bedrijven en ondernemingen opbouwen waar toe de keten Habaguanex (o.a. winkels en hotels) behoort; reisbureau San Cristobal; het culturele magazine Opus Habana; het radiostation Havana Radio en de Bologna-uitgeverij evenals diverse websites waarop producten worden vermarkt. Het Bureau controleert ook twee onroerendgoed agentschappen van de staat, Aurea en Phoenix; een vijftigtal cafetaria’s en twintig restaurants; musea, concertzalen en winkels, een importbedrijf, een instituut voor workshops en drie bouwbedrijven, onlangs gefuseerd tot één bedrijf. In de 23 jaar van zijn bestaan heeft het Bureau meer dan 13.000 arbeidsplaatsen geschapen en nog eens enkele duizenden in toeleveringsbedrijven. Volgens onderzoeken van de Universiteit van Havana, is 60% van de 500 miljoen dollar aan productie in sociale projecten geïnvesteerd. Daarnaast ontving het bureau ook nog eens 30 miljoen dollar van uit de international samenwerking zoals UNESCO.

Bron
* Website 14ymedio, Luz Escobar en Mario J. Penton, Havana / Miami, 16 augustus 2016
Link
* Kaart met hotels, restaurants en café’s in Oud-Havana in bezit van het Bureau

Noot

fa-leonardo-andollo-valdez

Leonardo Andollo Valdés

* Hoewel geen officiële mededelingen over de overname door de militairen zijn gedaan, lekte o.a. via restaurateurs bij het Bureau begin juli uit dat Habaguanex S.A, het bedrijf opgericht door Eusebio Leal en de historische kern van Oud-Havana, was overgedragen aan het Ministerie van de Strijdkrachten. Habaguanex S.A wordt nu geleid door divisiegeneraal Leonardo Ramón Andollo Valdés. Het besluit viel tijdens een vergadering van hoge militairen en functionarissen van de staatsveiligheidsdienst waar Leal niet bij was. Een ernstige ziekte zou de reden zijn van zijn afwezigheid. .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s