Bezorgdheid over lot hongerstaker Guillermo Fariñas

De Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit over de gezondheid van de Cubaanse regimecriticus Guillermo Fariñas (54), die al ruim een maand in hongerstaking is en daarmee het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering wil afdwingen voor de Cubaanse samenleving. Al eerder toonden de VS en het Vaticaan hun zorgen; een vertegenwoordiging van de Europese ambassadeurs in Havana bezocht afgelopen week de hongerstaker in zijn woning in Santa Clara.

farinas-augustus-2016

Guillermo Fariñas tijdens zijn hongerstaking

‘De Europese Unie volgt het verloop van de hongerstaking van de Cubaanse activist en winnaar van de Sacharov Prijs 2010. Wij hebben onze zorgen voorgelegd over de gezondheid en het welzijn van de heer Fariñas aan de Cubaanse autoriteiten,’ aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. ‘De EU verdedigt de universele mensenrechten, inclusief het recht op meningsuiting en vereniging, essentiële aspecten voor een open, dynamische en participatieve samenleving,’ voegde de woordvoerder er aan toe.Volgens de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Nationale verzoening /  Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN), werden in 2016 tot nu toe 7.300 arrestaties plaats op basis van politieke motieven.

Bezoek VS
Gisteren bezocht de Chef van de Politieke en Economische Sectie van de Amerikaanse ambassade in Havana, Dana Brown, voor de tweede maal tijdens zijn actie Fariñas. Brown sprak enige tijd met de actievoerder, informeerde naar zijn gezondheid en legde uit dat haar regering van mening was dat, gezien de gevolgen en effecten wereldwijd van de hongerstaking, hij de hongerstaking zou kunnen beëindigen. Maar Fariñas benadrukte dat hij de actie voortzet ‘tot de uiterste consequenties.’

Bezoek EU
Woensdag jl. bezochten twee vertegenwoordigers van de Europese Unie de woning van Guillermo Fariñas Hernández. Vela Nikolaus Buzasi, cultureel attaché van de Duitse ambassade en  Carlos Pérez Padilla, politiek adviseur van de EU, toonden hun belangstelling voor de gezondheid van Fariñas en informeerden naar de manier om hem te kunnen helpen.

Bron
* Diverse perspublicaties

Youtube (35 seconden, hierboven): Al2, lid van de rapgroep Los Aldeanos en Silvito El Libre spreken hun onvoorwaardelijke steun uit voor Fariñas. Silvito de Vrije, is de zoon van de bekende Cubaanse zanger Silvio Rodriguez, die vorige maand nog de lof zong op de 90 jaar geworden dictator Fidel Castro. 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s