‘Coffee, Three Cents’

Op 29 en 30 augustus publiceerden wij twee artikelen over de problemen waarmee het nieuwe midden- en kleinbedrijf in Cuba kampt. Ook is er vaak sprake van tegenwerking door overheden en functionarissen zoals de onafhankelijke marxist Pedro Campos op de website 14ymedio beschrijft. Overal in Cuba, recent in Pinar del Rio, doen zich incidenten voor waarbij kleine ondernemers of cuentapropistas worden verjaagd hoewel zij een vergunning van de Staat hebben om op die plaats te werken. Campos constateert dat er over de consequenties van zulke willekeur niet wordt nagedacht en dat er afspraken worden geschonden die in ‘contracten’ waren vastgelegd. Hij wijt dit aan de ‘top-down-benadering waarvan de Cubaanse samenleving doordrenkt is’. Hier volgt het artikel van Pedro Campos.

cuentapropista-snoep-pinda's

Verkoper van pinda’s en snoep

Zo werd kortgeleden een park in Havana wegens reparatiewerkzaamheden gesloten en 24 handelaren, waaronder voedsel- en speelgoedverkopers, verkopers van ballonnen en baby-artikelen, fotografen, parkeerwachters en anderen, verloren van de ene op de andere dag hun werk en er was niemand en geen enkele instantie waarbij zij hun beklag konden doen. Toch hadden zij jaarcontracten, vergunningen en waren hun betalingen en andere documenten in orde. Maanden later werd dit belangrijke park heropend en bleek er hier en daar geschilderd te zijn en wat andere zaken opgeknapt. Werkzaamheden die ook tussen maandag en vrijdag hadden kunnen uitgevoerd zonder het park te sluiten omdat dit vooral op zaterdag en zondag druk bezocht is. De leiding van het park was intussen veranderd en de protesten van de voormalige kleine ondernemers werden genegeerd. De nieuwe leiding droeg geen ‘verantwoordelijkheid voor de oude contracten’, zei men de kooplieden die weer aan de slag wilden gaan. Zij hadden nieuwe contracten nodig en moesten daarvoor nieuwe documenten zoals foto’s, vergunningen, bewijs van belastingbetaling en een verklaring van goed gedrag van hun eigen Comité ter Verdediging van de Revolutie kunnen tonen. De nieuwe leiding van het park maakte nieuwe contracten met andere ondernemers en met een enkele vroegere die op tijd had gehoord over de heropening van het park. Anderen kregen geen nieuwe contracten. De voorraad was beperkt. En de eerdere contracten? Wat denkt u?

socialismoDirigisme
In Cuba is het heel normaal dat wanneer de leiding van een bedrijf, fabriek, gemeente of provincie wijzigt, veel andere regels ook veranderen. Dat heeft nog te maken met de top-downbenadering vanuit de staat en ooit geïntroduceerd door Fidel Castro in naam van een socialisme, dat enkel heeft bestaan in de dromen van veel Cubanen. Een nieuwe leiding betekent ook veranderingen in de relaties tussen bazen en ondergeschikten, veranderingen in oude en nieuwe privileges die de baas garandeert en in de wijze waarop een bedrijf gewoonlijk functioneert.

Kader is ruggengraat
En in dit model – dirigistisch, bureaucratisch, paternalistisch en populistisch – is ‘het kader de ruggengraat van de Revolutie’, zoals Che Guevara schreef en niet de instituten of de geldende afspraken. Volgens deze filosofie die aanwezig is bij elke stap die men in Cuba zet, als dit kader, deze ruggengraat ontbreekt, stort het hele bouwwerk in. Deze filosofie over leiderschap en management is typisch voor stalinistische regimes, waar de centrale figuur, de leider en zijn besluiten alles zijn voor zijn politieke ondergeschikten. Het is gebeurd in de Sovjet Unie en andere ‘socialistische’ landen waar de bureaucratie zich, volgens deskundigen, snel aanpaste aan de veranderingen en van socialistische bureaucraten veranderden in kapitalistische bureaucraten, of van virtuele eigenaren in het socialisme tot echte bezitters in het nieuwe private en kapitalistische model.

pcc-granma-19042016

De partijkrant Granma afgelopen maand april bij de sluiting van het congres

Partij machteloos
Het is een van de historische bijverschijnselen van het staatssocialisme, die men op alle niveaus en op alle plaatsen tegenkomt. Daarom is het niet vreemd dat de val van de leider leidt tot verandering van veel zaken want deze personalistische regeringen zijn niet in staat structuren of functionele instituten te ontwikkelen die dienstbaar zijn aan de meerderheid en de eigen communistische partijen zijn niet meer dan de politieke legers die loyaal zijn aan de historische leiders. Vandaag zien we een Cubaanse Communistische Partij PCC, die niet in staat is een consistent en integraal programma te presenteren voor de Cubaanse natie. Uitsluitingen, eenzijdige benoemingen, dwangmaatregelen, tegenstrijdigheden en mislukkingen zijn voor ons als het dagelijks brood. Daarom hebben zij gelijk die geloven dat de normen die in ons land heersen, niet zullen veranderen tot de ‘administrateur en jefe’ die we hebben, dezelfde sinds jaren, zal wisselen. Pas dan zal er een nieuwe wind door ons land waaien en zal de loyale bureaucratie reageren als de koffieverkoper uit Havana in 1961 tijdens de inval van de Varkensbaai. Hij prees zijn kleine kopjes koffie aan met de kreet: Cafeeé, … Cafeeé tres centavos, tres centavos. Toen hij hoorde dat er Amerikaanse schepen waren gesignaleerd die de kust naderden, veranderde hij snel zijn kreet : Coffeee, three cents … Coffeee, three cents.

Bron
* Pedro Campos op de website 14ymedio, Havana, 23 augustus 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s