Geleidelijk gaan Cubanen inkomstenbelasting betalen

Ongeveer anderhalf miljoen Cubanen in dienst van de overheid, zullen vanaf volgende maand moeten bijdragen aan de sociale zekerheid. Een deel van hen zal ook voor de eerste maal sinds 1959 inkomstenbelasting moeten betalen. De maatregel maakt onderdeel uit van de wens van de Cubaanse autoriteiten de economie stapsgewijs te moderniseren.

belastingen-impuestosFabrieksarbeiders zullen 5% belasting betalen aan sociale lasten wanneer zij 500 peso’s per maand of meer verdienen en 3 tot 5% aan inkomstenbelasting wanneer zij meer dan 2.500 peso’s per maand verdienen. Onderminister van Financiën Meisi Bolanos Weis zei vrijdag jl. dat het bedrag zal worden ingehouden door de werkgever. Om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan ten gevolge van de markt georiënteerde maatregelen van president Raúl Castro en de afnemende rol van de staat, werd in 2012 de eerste belastingcode uitgevaardigd. In 1959 schafte Fidel Castro de belastingen af en werkte vrijwel elke Cubaan voor de staat tegen een laag loon. De overheid subsidieerde vervolgens de medische zorg, opvoeding, sport, cultuur, voedsel, vervoer en sociale zekerheid.

Geen inkomstenbelasting
Vorig jaar was het gemiddelde maandinkomen in Cuba 687 peso’s, dat is 25 dollar. Cuba telt 5 miljoen werknemers waarvan 80% in dienst van de staat. De nieuwe belastingmaatregel zal geleidelijk worden ingevoerd ‘als de omstandigheden het toelaten’. Sinds kort kent Cuba ook onroerend goedbelasting en belasting op erfenissen. Inkomstenbelasting werd aanvankelijk geheven bij eigenaren van kleine bedrijven, bij prominenten uit de cultuur en bij Cubanen die werken voor buitenlandse bedrijven en is sinds kort ook ingevoerd onder de honderdduizenden boeren en half miljoen kleine ondernemers of cuentapropistas in Cuba. De meeste werknemers in dienst van de staat zoals personeel in de gezondheidszorg en het onderwijs betalen geen inkomstenbelasting maar dragen sinds drie jaar wel bij aan de sociale lasten.

Bron
* Marc Frank van persbureau Reuters, 2 september 2016

Link

* Bericht op de website Cubadebate plus een PDF met de details van de nieuwe belastingmaatregelen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s