Donald Trump wil Cubabeleid van Obama terugdraaien

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft tegenover een gehoor in Miami gezegd dat hij het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS wil herroepen in het geval hij in november de verkiezingen wint. Zijn uitspraken staan in scherp contrast met eerdere uitspraken waarin hij juist zijn waardering uitsprak voor het Cubabeleid van president Obama en zich keerde tegen het embargo. Trump zei in Miami dat hij de toenadering tot Cuba slechts zal voorzetten als de Cubaanse regering ‘tegemoetkomt aan onze eisen tot godsdienst- en politieke vrijheid voor alle Cubanen.’

bandera-cuba-united-statesTrump zei verder dat ‘wij het Cubaanse volk zullen steunen in hun strijd tegen de communistische onderdrukking. Het akkoord dat Obama sloot bevoordeelt alleen het Castroregime.’ Hij wees erop dat Obama bij het afkondigen van versoepelingsmaatregelen tegenover Cuba gebruik maakte van zijn ‘uitvoerende bevoegdheden’ en dat betekent dat een nieuwe bewoner van het Witte Huis deze gemakkelijk kan terugdraaien. Behalve een verwijzing naar politieke- en godsdienstvrijheid wees Trump als voorwaarde ook op de vrijlating van politieke gevangenen.

Ommezwaai

trump-miami160916

Donald Trump afgelopen week in Miami

In maart van dit jaar zei Trump nog in een interview met CNN te overwegen een hotel in Cuba te openen ‘als we daar toestemming voor krijgen’. Hij verweet Obama toen niet voldoende voordelen van de Cubanen te hebben losgekregen. Tijdens de Republikeinse Conventie zei hij dat ’50 jaar wel lang genoeg zijn’ in een verwijzing naar het Amerikaans embargo tegen Cuba. Florida is van beslissend belang bij de komende presidentsverkiezingen. Volgens een recent onderzoek kan Hillary Clinton nu rekenen op 48% en Donald Trump op 39% in Florida.

Bron
* EFE

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s