Vakbondstreffen in Havana met geweld verhinderd

Woordvoerder Iván Hernández Carrillo van de Onafhankelijke Vakbondscoalitie / Coalición Sindical Independiente, veroordeelde gisteren in Havana in scherpe bewoordingen acties van de politieke politie die een bijeenkomst van diverse vakbondsmensen verhinderden. De bijeenkomst was bedoeld om drie vakbondsgroeperingen te verenigen tot één organisatie. ‘Het zou een laatste bijeenkomst worden om nog enkele details te regelen.’ Hernández Carrillo, ex-politieke gevangene uit de Groep van 75, is leider van de oppositionele vakbondsgroep Confederación de Trabajadores Independientes de Cuba.

ivan-hernandez-carillo-sindicalista-0it

In juli werd Carrillo bij aankomst in Havana gearresteerd en hardhandig toegetakeld. Zijn mobiele telefoon en paspoort werden in beslag genomen en zijn bagage nauwkeurig onderzocht. Carrillo kwam terug van een reis door de VS en Europa waar hij bij collega-bonden de vakbondsonvrijheid in Cuba had belicht. Op de foto staat Carrillo voor het kantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie IAO in Genève.

De bijeenkomst kon niet doorgaan omdat vakbondsmensen werden gearresteerd, anderen huisarrest kregen en bedreigd werden en één man is verdwenen. Onder de arrestanten is Ariadna Mena Rubio. Zijn familieleden weten niet waar hij gevangen zit. Hij werd aangehouden nadat hij zijn kinderen naar school had gebracht. Een andere vakbondsactivist Aimé Cabrera kreeg te horen dat ‘hij gearresteerd zou worden wanneer hij zijn woning verliet.’ De verblijfplaats van drie andere personen is onbekend. ‘Hun mobieltjes staan uit of hebben geen bereik en dat kan er op wijzen dat ze gevangen zitten, maar dat is niet bevestigd,’ preciseert Hernández Carrillo. De zaal waar vakbondsactivisten bijeen zouden komen was de gehele dag omsingel door leden van de geheime dienst in burger. Hernández Carrillo betreurt het optreden van de veiligheidsdiensten tegen deze bijeenkomst die bedoeld was ‘om drie vakbondsorganisaties te verenigen en het vakbondswerk binnen Cuba sterke, solide en verenigd te maken.’ Hij benadrukte dat de politieke politie alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat een rechtstaat ontstaat waar de werknemers hun  rechten hebben en het recht zich vrij te organiseren.’

Bron
* Website Diario de Cuba

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s