Journalistenbond ontneemt kritische collega lidmaatschap

De ethische commissie van de officiële journalistenvakbond Unión de Periodistas de Cuba (UPEC) heeft radiojournalist José Ramírez Pantoja in Holguín voor vijf jaar geschrapt als lid van de bond. Hij kan in beroep gaan bij het congres van de UPEC.

radio-holguin-ramirez-pantoja-holguin-verdadecuba-facebook

Ramirez Pantoja

De Comisión Nacional de Ética (CNE) van de journalistenbond zegt dat Pantoja zich na vijf jaar weer bij de UPEC kan melden als lid, onder twee voorwaarden: hij moet werkzaam zijn bij een medium en ethisch en professioneel gedrag getoond te hebben, in overeenstemming met het reglement en de voorschriften van de bond, aldus een collega van Ramírez Pantoja die anoniem wil blijven. In het kader van het onderzoek naar het gedrag van Pantoja reisde op 7 september de voorzitter van de ethische commissie en tevens vooraanstaand commentator van de partijkrant Granma, Luis Sexto, naar Holguín en sprak daar met Pantoja. Deze was na een uitspraak van de provinciale ethische commissie in beroep gegaan bij de landelijke commissie. De provinciale commissie had aangedrongen op schorsing als vakbondslid voor onbepaalde tijd. De anonieme bron zei tegen de website Cubanet: ‘De uitspraak van de nationale commissie is veel drastischer dan die van de provinciale commissie omdat in het laatste geval Pantoja zich binnen een bepaalde periode weer bij de UPEC kan aanmelden als lid.’

Geen commentaar
Hij wijst er ook op dat de ethische commissie niet coherent is in haar uitspraken omdat Luis Sexto, op 22 september in een programma van Radio Rebelde, nog pleitte voor een nationale pers zonder censuur en stimulator van het debat en de polemiek met een verknochtheid aan de waarheid. ‘Het is duidelijk dat Luis Sexto met twee tongen spreekt en een verschil maakt tussen zijn woorden en zijn daden want in de praktijk straft hij een journalist die de polemiek zocht, gebaseerd op de waarheid. Sexto is geen man die handelt naar zijn opvattingen en dat is van zijn kant niet ethisch,’ aldus de anonieme bron. De website Cubanet belde met het kantoor van de UPEC in Holguín, maar deze weigerde commentaar.

silvio-rodriguez

Silvio Rodriguez

Solidair
Pantoja werd ontslagen bij Radio Holguín omdat hij op zijn persoonlijke blog (Verdadecuba) de tekst van Karina Marrón González, onderdirecteur van de partijkrant Granma, uitgesproken tijdens een  bijeenkomst op 28 juni van de journalistenvakbond UPEC, afdrukte. Marrón González wees op de mogelijkheid van sociale onrust in het land als de economische crisis zou voortduren. Diverse journalisten op het eiland en Cubaanse artiesten, onder wie de regimevriendelijke zangers Silvio Rodríguez en Vicente Feliú hebben hun openlijke steun betuigd aan Ramírez Pantoja.

Bron
* Cubanet, 29 september 2016

Link
* Fernando Ravsberg pleit voor ontslagen journalist. Zie deze Cubaweblog van 19 augustus 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s