Oostelijk Cuba bereidt zich voor op orkaan Matthew

De bevolking van Oost-Cuba bereidt zich voor op de komst van de orkaan Matthew, een orkaan in de categorie 4 van de schaal van Saffir-Simpson met windstoten rond de 230 kilometer per uur, aldus het Nationaal Centrum voor Orkanen / Centro Nacional de Huracanes (CNH) in de VS. Sinds zaterdag zijn 230.000 personen geëvacueerd en de president van het land, Raúl Castro, is naar Santiago de Cuba gegaan om de operatie te leiden. Naar verwachting bereikt de orkaan morgenmiddag om 14.00 uur Cubaanse tijd Guantánamo.

CUBA-SE ADOPTAN MEDIDAS EN LAS TUNAS ANTE LA PROXIMIDAD DEL HURACÁN MATTHEW

Voedsel inslaan in Las Tunas, 2 oktober 2016.

In oktober 2012 was er veel kritiek op Raúl Castro omdat hij de door de orkaan Sandy getroffen zones in de provincies Holguín en Santiago de Cuba pas zeer laat bezocht. Er vielen toen elf dodelijke slachtoffers. Activist Luis Lazaro Guanche, lid van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba, meldt op Twitter dat de bevoorrading van voedsel ernstig tekort schiet en dat bij bakkers (in deviezen) geen brood en biscuits meer verkrijgbaar zijn. Guanche meldt dat ondanks de regenbuien die al begonnen zijn, mensen in Santiago op straat op zoek zijn naar winkels waar wel voedsel beschikbaar is. In Camagüey hebben de autoriteiten maatregelen genomen om problemen te voorkomen. Staatswinkels mogen nu naast de rantsoenen van deze week, ook die van de week erna verkopen. In Guantánamo werden 460 studenten gedemobiliseerd die werkzaam waren in de koffieoogst en worden 145 lokalen in gereedheid gebracht voor mogelijke evacués. Op sommige plaatsen zoals Guama en gemeenten als Magdalena, La Plata, Palma Mocha en Chivirico kwamen meldingen binnen van wateroverlast.

SANTIAGO DE CUBA-EVACUACIÓN EN CAYO GRANMA ANTE EL ARRIBO DE MATTHEW

Evacueren in Cayo Granma, gisteren bij Santiago de Cuba

Alert
De komende uren zal de snelheid en intensiteit van de orkaan Matthew niet sterk wijzigen. Op dit moment raast de tropische storm richting Cuba met een snelheid die kan oplopen tot 335 kilometer. De Cubaanse meteorologische dienst verwacht dat vanaf vanavond in Guantánamo windkrachten van 120 kilometer kunnen worden gemeten. De fase van maximale alertheid geldt voor alle provincies vanaf Camagüey tot en met Guantánamo. Voor de provincies vanaf Cienfuegos tot Ciego de Ávila is de zogeheten ‘fase van informatie’ afgekondigd.

matthew-posible-trayectoria-del-huracan-matthew-su-centro-podria-arribar-a-guantanamo-el-martes-a-las-2pm

De koers van Matthew, die morgenmiddag 4 oktober om 14 uur naar verwachting Guantánamo zal bereiken.

Bronnen
* Diverse persbureaus

Linken

* Berichtgeving en kaarten op de website Cubadebate, 2 en 3 oktober 2016
* De Telegraaf, 3 oktober 2016: Amerikanen van Guantanamo geevacueerd

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s