Hoogste alarmfase in zes Cubaanse provincies

Terwijl Matthew over het zuidwesten van Haiti raast, is de verwachting dat de orkaan met een maximumsnelheid van 230 kilometer aan het einde van de middag (middernacht bij ons) Cuba en morgen de Bahamas bereikt. Voor heel Jamaica, vrijwel heel Haïti en de oostelijke helft van Cuba geldt een orkaanwaarschuwing. Donderdag zal het oog van de orkaan Florida passeren. In zes Cubaanse provincies namelijk Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba en Guantánamo is ‘orkaanalarm’ afgekondigd en zijn 316.000 mensen geëvacueerd. 700 Amerikaanse burgers op de basis Guantánamo zijn teruggevlogen naar de VS. De 61 gedetineerde terreurverdachten en enige personeel zijn achtergebleven.

orkaan-matthew-kaart-maandagavond

De weerkaart van gisterenavond

Volgens specialisten zullen de tropische stormen in Cuba 32 tot 36 uur aanhouden en de orkaanstormen kunnen maximaal 10 uur duren. De windvlagen gaan gepaard met extreme regenval en zeegolven tot 4 meter. In de provincies Camagüey tot Guantánamo wordt 400 tot 500 mm neerslag in 2 dagen verwacht. (Deze hoeveelheden zijn vergelijkbaar met de neerslag in Nederland in bijna een heel jaar) De regenval kan leiden tot overstromingen en modderstromen in de kustgebieden inclusief de streek rond de stad Baracoa.

orkaan-raul-castro-en-santiago-de-cuba-03102016

Raúl Castro spreekt bewoners van Santiago toe

Cubaanse televisie
José Daniel Ferrer, coördinator van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (Unpacu), zei tegen de redactie van de website 14ymedio dat de Unpacu zich voorbereidt op de evacuaties van veel van haar leden die vaak in de meest armoedige en kwetsbare woningen verblijven. Hij bekritiseerde de beelden en boodschappen van de Cubaanse televisie (‘compleet los van de werkelijkheid’) en wees erop dat activisten op dit moment vide0-opnamen maakten van de jacht op voedsel en de schaarste aan voedsel in Santiago de Cuba. Ferrer meldde dat de wifi-antennes in de stad zijn weggehaald en dat activisten van de Unpacu niet in staat zijn 150 interviews en tientallen beelden van de natuurramp te verzenden. ‘Ik geloof dat de regering niet wil dat men de triomfalistische toon van de officiële televisiekanalen tegenspreekt ,’ aldus Ferrer.

Hulp
Bisschop Wilfredo Pino Estévez van het bisdom Baracaoa-Guantánamo heeft de kerken aangewezen als schuilplaats voor vluchtende Cubanen. Het aartsbisdom Santiago de Cuba biedt materiële hulp aan de slachtoffers van Matthew en maakt daarbij gebruik van de reserves van de hulporganisatie Caritas.

Bronnen
* Persbureaus en de website Weer On Line
* Actuele satellietbeelden Weer On Line, Midden-Amerika, 4 oktober 2016
* De meteorologische bulletins van de Cubaanse autoriteiten

orkaan-matthew-vluchtend-paard-en-wagen

Op de vlucht met paard en wagen in Guantánamo

Linken
* Bij dreigende stormen of orkanen is de fameuze weerman José Rubiera voor veel Cubanen een vertrouwde verschijning in de woonkamer. Hier ziet u het weerbericht (12.44 minuten) gisteravond 20 uur bij de Noticiero Nacional de la Televisión Cubana door ‘el doctor José Rubiera.’ Hij meldt o.a. dat Matthew zich gistermiddag sneller voortbewoog namelijk met 11 kilometer per uur vergeleken met de 9 km eerder op de dag.
* Raúl Castro gisteren op inspectie in Santiago de Cuba, reportage van 1 minuut van de Cubaaanse televisie.  Citaat Raúl: ‘Wij moeten ons te weer stellen tegen het verschijnsel dat komt, dat is sterk maar wij zijn hier aanwezig.’
* De zelfbewieroking van de Cubaanse televisie met een eigen persbericht waarin een opsomming van alle items die de afgelopen dagen werden uitgezonden ‘waaronder een goed gemaakte reportage over Fidel en de orkanen met beelden die ons zeggen dat hij er is’ en als gepensioneerde ‘de meest betrouwbare stem blijft van de Cubaanse meteorologie’.
* Fox News, 3 september 2016: Cuba klaar met voorbereidingsmaatregelen vanwege komst Matthew.
* Het saldo van orkanen die Cuba de afgelopen eeuw aandeden, persbureau EFE, 3 september 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s