Matthew laat in Oost-Cuba verwoestend spoor achter

De categorie 4-orkaan Matthew, die gisterenavond om 8 uur lokale tijd de zuidoost kust van Cuba bereikte, heeft in de regio van Guantánamo en Baracoa grote schade veroorzaakt. In het ‘oog’ van de orkaan was sprake van windsnelheden van 220 kilometer per uur. Tot nu toe zijn er geen berichten over dodelijke slachtoffers. Matthew beweegt zich nu met een snelheid van 15 kilometer per uur in noordwestelijke richting. Volgens het Cubaans Instituut voor Meteorologie neemt de snelheid van de storm enigszins af. Donderdagavond wordt Matthew in Forida verwacht. In Cuba zijn 1,4 miljoen personen geëvacueerd.

orkaan-matthew-dringt-met-stormgolven-land-binnen

Bij Baracoa dringt de oceaan het stadje binnen

Volgens een medewerker van het persbureau EFE zijn de effecten van de orkaan in Guantánamo ongekend; ontwortelde bomen, huizen die zwaar beschadigd zijn en daken die van huizen werden geblazen. Vooral in Baracoa is sprake van overstromingen en vloedgolven en hebben rukwinden grote schade veroorzaakt. Ook hotels zijn getroffen. In autowegen zijn grote gaten geslagen en elektriciteitskabels en telefoonkabels zijn naar beneden gekomen. Het aantal geëvacueerden is volgens de tweede man van de Burgerbevolking/ Defensa Civil, Luis Ángel Macareño opgelopen tot 1,4 miljoen opgelopen.

orkaan-raul-en-santiago-durante-huracan-matthew-4-de-octubre-2016

Castro overlegde gisteren met de leiders van de Burger Bevolking

Flora 1963
Deskundigen vergelijken de vernielende effecten van Matthew met die van Flora, die in Cuba wordt beschouwd als de tweede grote catastrofe die Cuba ooit trof. Flora kwam in 1963 – ook op 4 oktober – bij Guantánamo het land binnen en na vier dagen verwoestende praktijken werden meer dan 1200 doden en 100.000 personen zonder woning geteld. President Raul Castro verwees gisteren in een vergadering met reddingswerkers ook naar Flora.

orkaan-matthew-4-oktober-2-uur-nacht4-oktobee-nederlandse-tijd

De koers van Matthew vannacht om 2 uur, Nederlandse tijd

Voedseltoevoer
Rond middernacht zocht de redactie van de kritische website 14ymedio contact met inwoners van Baracoa, die bevestigden dat de geseling van het stadje door de stormwind voortduurde en dat elektriciteitsverbindingen waren verbroken en ook radio-uitzendingen niet konden worden beluisterd. Watergolven komen het stadje binnen. Inwoner Juannier Rodríguez maakt zich zorgen over de aanvoer van voedsel als de orkaan eenmaal is gepasseerd: ‘Op de televisie zeggen ze dat alles gegarandeerd is en dat alcohol en brandstof worden verspreid maar dat klopt niet.’ De Cubaanse weerman José Rubiera, chef van het Centro de Pronósticos del Instituto de Meteorología, meldde op de Cubaanse televisie dat de verbinding met het weerstation van Maisí was verbroken omdat de brug die de gemeente Imías met Baracoa verbindt, ingestort was.

Bron
* Diverse persbureaus
Link
* Gesprek met Kees van Kortenhof over de gevolgen van Matthew voor Cuba, BNR 4 oktober, 17.20 uur

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s