‘Rusland overweegt heropening militaire bases Cuba en Vietnam’

Rusland overweegt om militaire bases in Cuba en Vietnam te heropenen. Dat zegt de Russische onderminister voor Defensie, Nikolai Pankov, vrijdag volgens Russische persbureaus. ‘We zijn bezig met deze kwestie’, zou Pankov in het Russische parlement hebben gezegd, aldus een bericht van Lotte Konings, redacteur van het Financieele Dagblad, dat hierna volgt.

 

lourdes-mlitaire-basis

De voormalige Russische basis ten zuiden van Havana

De uitspraak komt drie dagen nadat de Amerikanen het overleg met de Russen over het conflict in Syrië hebben stopgezet. De Russisch-Amerikaanse betrekkingen zijn in de laatste jaren weer verslechterd, sinds in 2012 Vladimir Poetin opnieuw president werd van Rusland en twee jaar later de Krim inlijfde.

Koude oorlog
De militaire bases waren belangrijke onderdelen van de globale militaire macht van de Sovjet-Unie tijdens de koude oorlog. De basis op Cuba ligt op nog geen 250 kilometer van het zuidelijkste puntje van Florida. Amerika is nu juist bezig de banden aan te halen met het communistische eiland. Begin 2000 hadden de Russen de Lourdes signals intelligence base in Cuba en de deepwater Cam Rahn naval base in Vietnam gesloten. Dit was deel van het afbouwen van de internationale militaire aanwezigheid na het einde van de koude oorlog. Volgens Dr. Henk Kern, docent Russische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, past deze aankondiging binnen een patroon in de Russische buitenlandse relaties. ‘Het is onderdeel van een spel om elkaar telkens weer te verrassen.’ Er is ook wel sprake van een ‘hybride oorlog’. Er wordt openlijk oorlog gevoerd in de Oekraïne, maar ook met symbolische daden reageert Rusland op dreigingen.

‘Geen loze dreigementen’
Dit soort uitspraken zijn volgens Dr. Kern geen loze dreigementen, maar het is maar de vraag of het plan uitvoerbaar is. Het is bijvoorbeeld niet bekend wat de Cubanen of Vietnamezen ervan vinden. De Russische krant Kommersant stelt dat er een overeenkomst is met de Cubanen over de heropening. Redenen voor de heropening zouden zijn dat het financieel weer mogelijk is — door technologische vernieuwingen zou de bemanning van de basis teruggeschroefd kunnen worden — en dat de relaties met de Verenigde Staten bekoeld zijn. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen reactie op de uitspraken en verwijst naar zijn Russische tegenhanger. Daar spreekt de woordvoerder geen Engels. En haar collega’s? ‘Njet.’

Bron
* FD, 7 oktober 2016

Link
* The Guardian, 16 juli 2014: Russia to reopen spy base in Cuba as relations with US continue to sour

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s