CubaTips: Matthew, Baracoa, Son Bon Bon, Japan, Korda, Chucho en arbeiders

Na de orkaan Matthew
In Haïti telt men als gevolg van de orkaan Matthew tot nu meer dan 900 dodelijke slachtoffers. In de nabijgelegen Dominicaanse Republiek waren vier doden te betreuren. En Cuba, waar de orkaan met een snelheid van 230 kilometer per uur huishield, telt geen enkel dodelijk slachtoffer. Ongetwijfeld spelen de uitvoerige voorzorgmaatregelen van de Cubaanse overheid die genomen werden vóór Matthew het land binnenkwam, daarbij een beslissende rol. De strak georganiseerde dienst Burgerbescherming en – helaas – de ervaringen die het land op deed met tientallen eerdere orkanen, hebben veel mensenlevens gered.

orkaan-matthew-schade-baracoaEn nu?
De materiële schade in Cuba, vooral in Baracoa, Imías, Maisí en San Antonio del Sur in de provincie Guantánamo, is omvangrijk. Sommige gezinnen verloren voor de tweede maal in 10 jaar hun huis en al hun bezittingen; in 2010 woedde de orkaan Sandy. Veel Cubanen vragen zich af wat er na de orkaan gaat gebeuren. De eerste fase van de reddingsoperaties in Cuba verdient bewondering, maar Sandy leert ook dat als het grootste gevaar geweken is, de autoriteiten vervallen in traagheid en bureaucratie.

Oude en nieuwe zorgen
Santiago de Cuba telt nog 1.600 woningen die ernstig beschadigd werden door de orkaan Sandy, maar tot nu toe niet werden opgeknapt. Veel huizen in deze armste regio van het land hebben nog steeds daken met zinkplaten of van cement en deze dakbedekking bewees al eerder niet bestand te zijn tegen zware wind, vloedgolven en de storm die orkanen kenmerken. Nog steeds zijn er inwoners van Santiago de Cuba of Guantánamo die al 10 jaar of langer in een albergo of opvangcentrum wonen waar ze na een eerdere orkaan in terecht kwamen. De overheid slaagde er tot nu toe niet in de beloofde aantallen woningen te bouwen. Nu de orkaan is gepasseerd, zijn dit de nieuwe zorgen voor de Cubanen.

Het bovenstaande is het commentaar van de redactie van het wekelijkse E-Magazine CubaTips, zoals dit in het nummer van vandaag gepubliceerd wordt. Hierna vindt u de volledige inhoudsopgave van deze nieuwsbrief.

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF

1. Na de orkaan Matthew
2. Het spoor van de orkaan Matthew in Cuba in 40 foto’s
3. Baracoa in het hart getroffen
4. Son Bon Bon in Amersfoort
5. Japan verlaagt Cubaanse schulden
6. Fototoestel van Korda geveild voor 18.000 euro
7. TV: Tracks met Chuco Valdes
8. Cubaanse arbeiders betalen het gelag
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s