CubaTips: Che, EU-ambassade, hockeymissie, hulp na orkaan Matthew, paladares en Russen

Zonder politieke dissidenten
In maart 2015 spraken de VS en Cuba in het kader van de dooi tussen beide landen over de situatie van de mensenrechten. Vorige week vrijdag vond in Havana de tweede ronde over dit onderwerp plaats. Na afloop sprak de Cubaanse delegatieleider Pedro Luis Pedrosa duidelijke taal en benadrukte dat ‘de wijze waarop in Cuba het politiek systeem is georganiseerd geen gespreksonderwerp is aan deze vergadertafel.’ Niet verwonderlijk want waarom zou Havana de VS het recht geven om daarover te spreken, terwijl de eigen bevolking in Cuba al bijna een halve eeuw geen recht heeft mee te spreken over de koers van de revolutie?

minrex-subdirector-de-asuntos-multilaterales-y-derecho-internacional-pedro-luis-pedroso

Pedro Luis Pedroso van het Cubaans Ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde opnieuw dat mensenrechten ‘een interne aangelegenheid zijn’.

Vervolging journalisten
Op hetzelfde moment vindt ook een dialoog plaats tussen Havana en de Europese Unie, die nog dit jaar moet uitmonden in een bilateraal verdrag. De Europese Commissie slikt steeds vaker de bezorgdheid over de mensenrechten in Cuba in. Zo werden de afgelopen week een tiental onafhankelijke journalisten gevangen genomen omdat zij berichten en foto’s verspreidden over de situatie in Oostelijk Cuba, waar de orkaan Matthew heeft huisgehouden. Een woord van protest van de ‘Minister van Buitenlandse Zaken van de EU’, Federica Mogherini, bleef uit.

Gesprek geweigerd
Tijdens een overleg tussen Europarlementariërs en de oppositieleider Guillermo Fariñas afgelopen week in Brussel bleek ook nog eens dat deze winnaar van de Sacharov Mensenrechtenprijs 2010 van het Europees Parlement viermaal tevergeefs de EG-ambassadeur in Havana om een gesprek vroeg. Het lijkt erop dat de EU feitelijk instemt met het taboe van Havana om te spreken over het politiek systeem en zo meewerkt aan de uitsluiting van de politieke oppositie.

Dat schrijft de redactie als commentaar in de nieuwebrief CubaTips, die vandaag verschijnt. Hierna vindt u de volledige inhoud van dit grootste E-Magazine over Cuba in Nederland en Vlaanderen.  

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG:

  1. Van de redactie: zonder dissidenten
  2. Aarsman Collectie over El ‘Che’
  3. Cuba voor Amerikaanse toeristen
  4. Ambassade EU negeert vier maal verzoek van Fariñas
  5. Hockeymissie naar Cuba waar één hockeyveld ligt
  6. Hulp voor slachtoffers orkaan
  7. Snelle groei van paladares in Cuba
  8. Russen willen weer militairen op Cuba
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers van CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips. Zo mist u niets uit en over Cuba!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s