Stap terug voor particuliere restaurants

De Cubaanse regering verleent voorlopig geen vergunningen meer voor particuliere restaurants of paladares. Verder is eigenaren van bestaande paladares te verstaan gegevens de regels strikt na te leven.

paladar7De maatregel kan ernstige gevolgen hebben voor het aanbod van eetgelegenheden in Havana. Voor het komend toeristenseizoen worden records aan Europese en Amerikaanse toeristen verwacht. Cuba verwacht dit jaar 3 miljoen toeristen. Het is ook een signaal dat de communistische regering van Cuba het niet aandurft meer ruimte aan de particuliere onderneming te bieden. Vorig jaar deed de overheid al stappen terug bij de ontwikkeling van boerenmarkten en werden prijscontroles ingevoerd in de particuliere vervoerssector. Sinds de regering van Raúl Castro zes jaar geleden de beperking op kleine bedrijven verzachtte, floreren vooral in Havana de kleine restaurants. Het aanbod van toeristen is daar groot, de prijsverschillen door de onderlinge concurrentie groot en wordt  betere service geleverd dan in de meeste eetgelegenheden van de staat. Volgens het Ministerie van Toerisme telt Havana honderden paladares en heel Cuba 1.700.

Overtredingen
De afgelopen zes maanden zijn enkele eigenaren van de beste restaurants uitgenodigd door de stedelijke autoriteiten. Zij werden geprezen voor hun bijdrage aan de economie en het toerisme. Daarna werden hen lijsten met overtredingen overhandigd met de waarschuwing daar een einde aan te maken. ‘Technisch gezien heeft men gelijk, wij overtreden allemaal de regels want we hebben geen andere keus,’ zegt de eigenaar van een van de populairste restaurants in de stad, die anoniem wil blijven in verband met mogelijke represailles. ‘Het waren ambtenaren en zij zeiden niet wat ze zouden doen, maar reken erop dat er een golf van inspecties komt.’

paladar3Regels
Paladares mogen maximaal 50 zitplaatsen hebben en ze moeten hun ingrediënten kopen op de gewone markten van de staat terwijl de eetgelegenheden van de staat hun waren bij een soort staatsbedrijven kunnen kopen en zij ook niet gebonden zijn aan een maximum aan zitplaatsen. De belastingdruk voor de kleine ondernemers is zeer hoog. Overtredingen die de ambtenaren signaleerden, zijn het niet betalen van belastingen, het inkopen van bouwmaterialen op de zwarte markt, overtredingen van de Arbeidswet en het aanbieden van meer dan 50 zitplaatsen, aldus twee eigenaren die ook aanwezig waren bij het overleg. Ook het voeren van een illegale bar, het inhuren van muzikanten buiten de officiële kanalen, het overtreden van de sluitingstijd van 3 uur, burenoverlast, de aankoop van illegaal meubilair en de herkomst van twijfelachtig kapitaal staat op de lijst van illegale activiteiten. Een van de ondernemers citeerde de voorzitter van de vergadering: ‘Wij zullen voorlopig geen vergunningen verstrekken. Als we dat in de toekomst wel weer doen, moeten eerst al deze problemen opgelost zijn.’ Noch de landelijke overheid, noch de lokale autoriteiten wilden de vragen van het persbureau Reuters beantwoorden. Dergelijke drastische maatregelen tegen kleine ondernemers zijn niet nieuw in Cuba want het beleid van de regering lijkt erop gericht te zijn kleine ondernemingen toe staan, maar tevens te voorkomen dat ze al te succesvol zijn.

Bron
* Reuters, 17 oktober 2016

Advertenties

One thought on “Stap terug voor particuliere restaurants

  1. Hieruit kun je weer aflezen hoe krampachtig het bewind met dergelijke ontwikkelingen omgaat. Met alle respect voor wat er op een aantal gebieden zoals onderwijs en gezondheidszorg in het verleden is bereikt heeft de verdere ontwikkeling van het land al die jaren vanwege die krampachtigheid stil gestaan. De mastodonten hebben zich inmiddels zelf overleefd.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s