Opnieuw kritische docent aan universiteit ontslagen

Opnieuw is een universitair docent om politieke redenen ontslagen. Juan Antonio Fernández Estrada, docent aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Havana, kreeg zijn ontslag ondermeer vanwege kritische bijdragen aan de website OnCuba. Hij wil vanaf heden niet langer zwijgen en zegt dat zijn enige misdaad het vertellen van de waarheid is. ‘Dat zijn mijn misdaden en daar zal ik mee doorgaan,’ aldus Antonio Fernández.

juan-fernandez-facultad-derecho-universidad

Juan Fernandez Estrada

Juan Antonio Fernández was aanvankelijk niet van plan geweest ‘deze unfaire kwestie’ naar buiten te brengen, maar de interne procedures te volgen om zijn gelijk te krijgen. Maar sinds enkele dagen ging tegen zijn zin een email van hem viraal, die aanvankelijk bedoeld was voor een kleine groep vrienden en bekenden van Fernández om hen de situatie uit te leggen. Autoriteiten van de faculteit hadden het ontslag toegelicht en hem te verstaan gegeven dat hij niet ontslagen was vanwege zijn bijdragen aan OnCuba maar ‘om wat hij had geschreven.’ Dat was voor Fernández Estrada de druppel die de emmer deed overlopen en hij besloot niet langer te zwijgen.

OnCuba als bijverdienste
Sinds maart 2012 werkte Fernández samen met het in Cuba verschijnende Noord-Amerikaanse tijdschrift OnCuba, een glossyachtige publicatie, tweetalig en weliswaar loyaal aan het regime maar ook met kritische teksten over de alledaagse gebeurtenissen in het land. Fernández publiceerde een 20-tal columns in OnCuba over uiteenlopende thema’s. OnCuba wordt door de Cubaanse autoriteiten getolereerd en is inmiddels een toevluchtsoord geworden van journalisten en universiteitsmedewerkers voor wie medewerking aan OnCuba een noodzakelijke bijverdienste is naast het armoedige salaris dat de staatsmedia hen betalen. De druk van de autoriteiten op journalisten en academici niet samen te werken met deze particuliere media of met digitale platforms is de laatste maand sterk gegroeid. Medewerkers van de radio – en televisiestations werd een circulaire voorgelezen waarin zulke werkzaamheden werden verboden. De brief werd niet uitgedeeld. Een medewerker die zulke bijeenkomsten bijwoonde, zei dat sprekers refereerden aan een beruchte uitspraak van Fidel Castro tegen kunstenaars in de beginjaren van de revolutie ‘binnen de Revolutie alles, buiten de Revolutie niets’. Dit devies zou de aanzet worden voor verregaande censuur in de kunst en de journalistiek.

Obama
Fernández’ ontslag zou, volgens zijn emailbericht aan vrienden,  samenhangen met een column die hij in april schreef voor OnCuba over het bezoek van president Obama aan Cuba. In de column getiteld Ik wil niets weten over Industriales (honkbalteam van Havana, redactie) noch over Obama’ bekritiseert hij de stemmen in de staatsmedia die berichten over ‘de leugens van Obama’ en hij schrijft: ‘Wij, het volk, hebben geen toenadering gezocht tot de VS, wij hebben geen jaar lang in het geheim met die regering onderhandelt, wij hebben president Obama niet uitgenodigd naar Cuba te komen, noch hebben wij ervoor gezorgd dat hij live op de nationale televisie sprak’. Partijfunctionarissen van de universiteit lieten Fernández weten dat hij ‘eerst had moeten nadenken voor zulke dingen op te schrijven.’

porotracubareform-measuresposter-byalen-lauzan

Media – hervormingen

Misdaden
Na deze uitspraken van officiële vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, besloot Fernández niet langer te zwijgen. Hij wijst erop al eens eerder in 2008 en 2012 zijn werk te hebben verloren, maar dat hij toen had gezwegen ‘maar deze keer kunnen ze me niet uitschakelen zonder dat ik heb gesproken en een weerwoord geef.’ Hij wees zijn vrienden er ook op dat zijn probleem op de Universiteit van Havana geen fout was, voortkomend uit naïviteit of een ‘gebrek aan zin voor pragmatisme. Mijn probleem is dat ik de waarheid vertelde, eerlijk en oprecht was, dat ik het socialisme verdedigde en de opportunisten en schaamtelozen bekritiseerde. Dat zijn mijn misdaden en daar zal ik mee doorgaan’.
Bron
* Website 14ymedio, Mario J. Pentón , 26 oktober 2016

Linken
* De laatste column van Fernández dateert van 26 oktober 2016 en is een hommage aan de Cubaanse bokser Dempsey.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s