Journalist publiceert tekst ondervraging geheime dienst

De onafhankelijke journalist Maykel González Vivero heeft de tekst gepubliceerd van zijn ondervraging op 9 oktober door leden van de Cubaanse geheime dienst. Hij werd aangehouden in Baracoa waar hij verslag deed van de gevolgen van de orkaan Matthew. Officiele media in Cuba, maar ook de journalistenbond UPEC ageerden de afgelopen maanden sterk tegen de activiteiten van onafhankelijke journalisten. Maykel waarschuwt voor het mediadecreet dat het regime in voorbereiding heeft.

maykel-gonzalez-vivero-baracoa-oktober2016

Maykel Gonzalez Vivero

Tijdens het verhoor eisten de ondervragers dat zij de mobiele telefoon van González mochten onderzoeken, maar de journalist weigerde dit. ‘Ik had zelf aanvankelijk niet door dat ik de hele conversatie had opgenomen. Ze dreigden voortdurend vanwege die mobiele telefoon en ze verboden me aantekeningen te maken,’ aldus González in een telefonische reactie. González werd aangehouden toen hij in gesprek was met de voorzitter van een Comite ter Verdediging van de Revolutie (CDR). Zijn mobiel nam het gesprek met de geheim agenten en González bijna een uur lang op. In het audiofragment** hoort men een van de agenten zeggen: ‘Ik ga je telefoon onderzoeken. Als je niks hebt, is er geen probleem. Als je wel opnames hebt die ongepast zijn, zullen we die deleten’. (…) ‘U bedrijft een vorm van onafhankelijke journalistiek die verboden is. Onafhankelijke journalistiek zoals u die professioneel beoefent is verboden, zeker nu,’ aldus kapitein Odelyn, een politie-instructeur belast met de ‘opheldering’ van deze inbreuken op de wet. De agenten willen meer weten over de wijze waarop het werk van González wordt betaald en hoe de communicatie verloopt met de website waar hij zijn verhalen publiceert. ‘Het is verboden journalistiek te bedrijven als kleine ondernemer. Kunt u papieren overleggen waaruit blijkt dat u als journalist geaccrediteerd bent?’, hoort men de agent zeggen. ‘Journalistiek bedrijven als kleine ondernemer is niet verboden in Cuba,’ antwoordt González.

Lacunes in  de wet
Journalistiek staat niet op de lijst met beroepen die men voor eigen rekening of als cuentapropista kan uitoefenen, maar dit werk is ook niet bij wet verboden en onafhankelijke publicaties maken gebruik van deze juridische lacune in de wet om hun werk te doen, maar dat zou snel kunnen veranderen. González: ‘Een gerucht binnen de beroepsgroep van journalisten luidt dat in december een nieuw mediadecreet verschijnt dat tegen ons gericht is. Wij zijn zeker dat men ons geen wettelijke grondslag zal gunnen waardoor autonome journalistiek mogelijk wordt, los van de officiële media. Onze kwetsbare positie zal slechts groter worden door dat nieuwe decreet evenals het polariserende klimaat waarin we ons werk moeten doen, gepaard gaande met beledigingen en diskwalificaties,’ aldus de journalist González.

orkaan-matthew-baracoa-na-orkaan

Onafhankelijke journalisten die verslag doen van de gevolgen van de orkaan Matthew zijn in het rampgebied niet gewenst

Advocaat
González besloot de tekst van het gesprek te publiceren nadat de autoriteiten hem de telefoon teruggaven, maar zijn camera en Ipad in beslag namen. Hij zegt dit ook gedaan te hebben nadat de officiële journalistenbond UPEC een campagne tegen onafhankelijke journalisten was gestart en ontkende dat er arrestaties hadden plaatsgevonden. ‘Daarom is het goed dat de opname bekend wordt. Het is een onomstotelijk bewijs dat wij werden ondervraagd en zij bovendien geen legitieme redenen hadden om dit te doen.’ Hij wordt bijgestaan door een onafhankelijke advocaat, Wilfredo Vallín, oprichter van de Asociación Jurídica Cubana, die benadrukte dat de Cubaanse wet de verspreiding van een gesprek met de politie niet verbiedt tenzij tevoren een afspraak hiervoor is gemaakt.

Bron
* Mario J. Pentón op de website 14ymedio, 27 oktober 2016

Link
** Geluidsopname (35 minuten) van het verhoor van Maykel door leden van de Cubaanse geheime dienst

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s