Cuba past opnieuw groeicijfer voor 2016 aan

Cuba zal naar verwacht er niet in slagen het aangekondige groeicijfer voor 2016 te realiseren. De Cubaanse regering had aanvankelijk een groei van 2% van het Bruto Intern Product (BIP) aangekondigd, maar dit percentage werd op de helft van dit jaar teruggebracht tot 1%. Volgens Minister Rodrigo Malmierca van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen zijn ‘bijzondere omstandigheden’ reden van dit verlaagde groeicijfer, aldus Malmierca bij de opening van de Internationale Beurs van Havana, FIHAV 2016 waar 75 landen en 4500 bedrijven bij aanwezig zijn.

fihav2016-vicepresidente-ricardo-cabrisas-inaugura-a-la-derecha-rodrigo-malmierca-31102016

De Cubaanse vice-president Cabrisas opende gisteren de internationale beurs van Havana. Rechts: Minister Rodrigo Malmierca van Buitenlandse Investeringen.

Malmierca sprak over ‘financiële beperkingen’ die het groeiritme van het BIP hadden aangetast. De groei is daardoor minder dan verwacht. In 2015 was sprake van 4% economische groei en werd 2% groei voor 2016 aangekondigd. Nu lijkt zelfs 1% groei moeilijk tot stand te worden gebracht. De minister wees ook met de beschuldigende vinger naar ‘het voortduren van de blokkade’ van de VS, het effect van het embargo op het economisch gedrag van derde landen en de economische globale crisis. Ondanks dit vooruitzicht beklemtoonde hij dat het de wens is van Cuba te voldoen aan alle financiële verplichtingen die het land heeft tegenover crediteuren, zoals het land ook zijn financiële verplichtingen had voldaan na de ondertekening van een akkoord in december 2015 tussen Cuba en de 15 landen die deel uitmaken van de Club van Parijs. Met deze landen kwam Cuba een akkoord overeen tot herordening en terugbetaling van zijn schuld, die 11 miljard dollar groot is. Het land betaalt 2,6 miljard dollar in een periode van 18 jaar terug en een bedrag van 8,5 miljard dollar wordt kwijtgescholden. Het akkoord moet de integratie van Cuba in de internationale betalingsgemeenschap bevorderen. Het merendeel van de schuldeisers was destijds bereid flexibiliteit te tonen omdat de interesse om zaken te doen in Cuba groeide door de binnenlandse economische hervormingen.

malmierca-exterior-inversion-extranjera

De Minister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen, Rodrigo Malmierca.

Meer geloofwaardigheid
Malmierca zei dat ‘de internationale geloofwaardigheid van de Cubaanse economie door het akkoord was gevestigd’ en dat credieten op langere en op kortere termijn erdoor binnen handbereik komen. Malmierca benadrukte opnieuw ‘de belangrijke en noodzakelijke rol van buitenlands kapitaal bij de ontwikkeling van het land’. Voor die ontwikkeling schat Cuba een jaarlijkse injectie van 2.500 miljoen dollar per jaar nodig te hebben.

Bronnen
* Persbureau EFE, El Pais en Diario de Cuba

Link
* Beeld van de buitenlandse investeringen. Twee jaar geleden werd de nieuwe wet op de Buitenlandse Investeringen in Cuba van kracht. In de Cubaanse krant Juventud Rebelde verscheen nu een Spaanstalig gesprek met Deborah Rivas,  directeur-generaal voor Buitenlandse Investeringen.  Aanleiding was de grote beurs of Feria Internacional van Havana  (Fihav 2016) die tussen 31 oktober en 4 november plaatsvindt.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s