Protest bioloog om medicijnen voor borstkanker zus

De bioloog Ariel Ruiz Urquiola is donderdag gearresteerd omdat hij op de stoep van het ziekenhuis voor kankerpatiënten in Havana medicijnen eiste voor zijn zuster. Hij droeg een badge met daarop de naam van het medicijn, Trastuzumab dat zijn zus nodig heeft. Urquiola werd ter plekke aangehouden en overgebracht naar het politiebureau van Zapata y C in Havana. Enkele uren later is hij vrijgelaten maar keerde terug naar het ziekenhuis om zijn protest voort te zetten.

ariel-ruiz-urquiola-protest-zus-doctor-en-ciencias-biologicas

Ariel Urquiola in doktersjas waarop de naam van het medicijn en het nummer van het dossier van zijn zus.

Collega en vriend Oscar Casanella: ‘Hij was wanhopig omdat zijn zus borstkanker heeft en zij medicijnen nodig heeft die ze door onzorgvuldig gedrag van het Ministerie van Gezondheid niet meer heeft gekregen.’ Urquiola wil zijn actie voortzetten tot het ziekenhuis de medicijnen heeft ingekocht. Dissidenten zien in de behandeling van Urquiola een wraakactie van het regime vanwege diens herhaalde kritiek op de Cubaanse autoriteiten en zijn banden met de beweging Estado de SATS. (zie bericht op deze Cubaweblog van 2 juni 2016) In mei werd de geneticus en biologieprofessor Urquiola om ideologische meningsverschillen van het Centro de Investigaciónes Marítimas / Centrum voor Maritiem Onderzoek van de Universiteit in Havana verwijderd.

Bron
* Diario de Cuba, 3 november 2016
Link
* Youtube videogesprek met Ariel Ruiz Urquiola (11 minuten) over de situatie van zijn zus. Hij waarschuwt andere patiënten met borstkanker die hetzelfde kan overkomen en hij vraagt om onmiddellijke steun.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s