Spannende verkiezingen voor Cubanen en Cubaanse-Amerikanen

Onder Cubanen en Cubaanse Amerikanen wordt de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met spanning tegemoet gezien. De voorstanders van betere betrekkingen, vragen zich af of het beleid van ontspanning en toenadering, door president Obama ingezet, kan worden voorgezet.

verkiezingen-elecciones-en-estados-unidosOf Hillary Clinton of Donald Trump het Witte Huis betreedt, is ook van groot belang voor de vraag wat er met het Amerikaans embargo tegen Cuba gebeurt. James Williams, president van de coalitie Engage Cuba, zet de standpunten van de kandidaten uiteen: ‘Hillary heeft zich publiekelijk en privé uitgesproken voor de opheffing van het embargo en er is geen kans dat zij de maatregelen van president Obama zal terugdraaien. In tegendeel, ze zal die uitbreiden. En van Trump weten we het niet. Hij heeft van alles over Cuba gezegd; vorig jaar leek hij het beleid van Obama te willen voortzetten, toen keerden zijn kansen in Florida en kwam hij terug op die uitspraken en nu zegt hij dat hij alles zal terugdraaien….maar dat is erg onwaarschijnlijk.’

toerisme-amerikanen-havana

Cuba verwacht dit jaar 160.000 toeristen uit de VS

Optimisme
Op de jaarlijkse Beurs van Havana begin november was er zorg over de Cubaanse bureaucratie die de economische toenadering tussen beide landen afremt en het Amerikaanse bedrijven moeilijk maakt om zaken te doen, maar er was ook hoop voor de toekomst. Jodi Hanson Bond, president van de Amerikaans-Cubaanse Raad van het Bedrijfsleven, zei: ‘We hebben zoveel voortgang geboekt in de relaties tussen de VS en Cuba, dat wij als spelers in de zakenwereld denken dat dit niet terug te draaien valt, ongeacht of het president Clinton of president Trump wordt. En we weten dat de ondernemers voort zullen gaan met de pogingen het embargo op te heffen.’ Er zijn ook Amerikaanse bedrijven die zaken willen doen maar wachten tot de presidentsverkiezingen en die voor het Congres meer duidelijkheid hebben gebracht. Uiteindelijk houdt het Congres met een Republikeinse meerderheid op dit moment de opheffing van het embargo tegen en is het Congres de enige instantie die het kan opheffen. Daarom zijn de verkiezingen voor 34 zetels in de Senaat en 435 in het Huis van Afgevaardigden vandaag even belangrijk als de race om het Witte Huis.

Bron
* Euronews. 4 november 2016

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s