Overwinning ‘historische‘ Cubaanse-Amerikanen in Florida

De machtspositie van de traditionele Cubaanse-Amerikanen uit Florida in het Amerikaanse Congres blijft na de overwinning van Donald Trump onveranderd. De drie Cubaans-Amerikaanse volksvertegenwoordigers Ileana Ros-Lehtinen, Carlos Curbelo en Mario Díaz Balart, evenals senator Marco Rubio werden gisteren herkozen. Florida ging na acht jaar over in de handen van de Republikeinen.

diaz-balart-mario

Mario Díaz-Balart

‘Deze verkiezingen bewijzen dat de politiek van president Obama geheel gefaald heeft in onze gemeenschap,’ aldus Mario Díaz Balart. Deze overwinning zal het proces van toenadering, tussen Cuba en de VS zeker frustreren en groepen binnen de historische ballingengemeenschap hebben dit al aangekondigd. Trump beloofde hen de dialoog met de Cubaanse regering terug te draaien als de Cubaanse autoriteiten geen voorrang geven aan de mensenrechten. Met betrekking tot het embargo van Cuba, zei Balart dat dit zal verdwijnen als ’voldaan wordt aan de drie voorwaarden die de wet stelt: de legalisering van politieke partijen, de vrijlating van politieke gevangenen en een oproep tot verkiezingen met meerdere partijen.’ (…) ‘ De steun voor deze voorwaarden is nu heel groot, zoals altijd het geval was. Geregeld lezen we opinieonderzoeken waarin wordt gezegd dat de mensen normalisering willen van de relaties met het regime van de Castro’s, maar bij verkiezingen zien we steeds dat het beleid van sussen en steunen van het Cubaanse en Venezolaanse regime wordt verworpen’, aldus het pas herkozen lid van het Congres. Mario Díaz-Balart behaalde 60,89 % van de stemmen tegenover 39,11% voor zijn Democratische rivaal Alina Valdez.

Vechten als een leeuw

ileanarosslehtinen

Ileana Ross-Lehtinen

Ileana Ros-Lehtinen, de eerste Latino-vrouw die in 1989 verkozen werd als lid van het Congres, bracht de verkiezingsavond door in een bar in Miami, samen met aanhangers en familie. De ijzeren Leeuw, zoals de Cubaanse propaganda haar gewoonlijk aanduidt vanwege haar frontale confrontaties met de gebroeders Castro, benadrukte keer op keer dat ze ‘met meer plezier dan ooit’ terugkeert naar Washington om te werken voor haar Cubaanse gemeenschap. ‘Mijn stem zal zich krachtig en keihard richten op elke onderdrukker, of het nu Maduro, Correa, Evo of Castro is. Elke schender van de mensenrechten moet gestraft worden en onderdrukte volkeren gesteund’, zei Lehtinen die met 55% won van de jonge lokale ondernemer en Democraat Scott Fuhrman, die 45% van de stemmen kreeft.

rubio-marco-rubio

Marco Rubio

Wetgeving wijzigen
De derde winnaar uit Florida was de Republikein Carlos Curbelo, die met 52% won van de Democraat Joe García. Curbelo had ook in 2014 al van García gewonnen. Als lid van het Congres heeft Curbelo diverse pogingen ondernomen een einde te maken aan de bevoordeling van Cubanen die hun land ontvluchten. Tot nu kunnen deze Cubanen op basis van de wet Ley de Ajuste**, al na 1 jaar en 1 dag in de VS verbleven te hebben een verblijfsvergunning krijgen. Senator Marco Rubio won met 52% van de stemmen van zijn Democratische rivaal Patrick Murphy (44%). Rubio sprak dankwoorden uit aan het adres van ‘de Portoricanen, de Venezolanen en Colombianen…… en zeker ook aan de Cubanen in Florida’. Rubio verloor in een eerdere fase van Donald Trump bij de strijd om de presidentskandidatuur binnen de Republikeinse partij.

Bron
* Mario J. Pentón
, Miami op de website Diario de Cuba, 9 november 2016

Noot
** De Ley de Ajuste of Cuban Adjustment Act uit 1966 kan enkel door het Congres worden gewijzigd. Sinds 50 jaar hebben de Cubanen een privilege dat bijvoorbeeld bewoners uit Haïti of de Dominicaanse Republiek ontberen. De Cuban Adjustment Act geeft Cubanen het recht om binnen 1 jaar en 1 dag na aankomst legale residentie in de VS te verkrijgen en vervolgens burgerschap. Cubanen die op zee worden aangehouden, worden gewoonlijk door de VS teruggestuurd. Naast Congreslid Curbelo heeft ook Marco Rubio gepleit voor wijziging van deze wet.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s