Militaire oefeningen wegens ‘vijandige acties’

Cuba kondigde gisteren een vijf dagen durende militaire oefening (Ejercicio Estratégico Bastión 2016) aan. Volgens Havana zijn de Bastiónoefeningen van 16 tot 20 november, noodzakelijk om zich voor te bereiden op mogelijke ‘vijandelijke acties’. Sommige media – in Nederland o.a. het AD en in Vlaanderen de Standaard – meldden dat de oefening een directe reactie is op de overwinning van Donald Trump. Deze was echter al eerder gepland en vormt het voorspel op verschillende ‘tactische manoeuvres’ die tussen 16 en 20 november plaatsvinden. Eind november 2013 werd de laatste Bastiónoefening gehouden.
President Raúl Castro heeft gisteren zijn felicitaties gezonden aan de nieuwgekozen Amerikaanse president Trump.

militairenmanoevrebastionnovember2009

Oefening Bastión in november 2009

Het is de zevende maal dat Cuba deze zogeheten Bastión-oefeningen organiseert. De eerste vond plaats in 1980 na de verkiezing van Ronald Reagan tot Amerikaans president. De jongste militaire oefening werd in rode letters aangekondigd op de voorpagina van Granma, de officiële krant van de Cubaanse Communistische Partij. Het leger zal verschillende ‘tactische manoeuvres’ uitvoeren valt er in de krant te lezen. Zo wordt er gewaarschuwd voor de verplaatsing van legereenheden en oorlogsmateriaal, militaire vluchten en explosies ‘in het geval dat nodig is’. Bastión 2016 vormt, aldus de partijkrant, ‘een essentieel element in de concretisering van de doctrine van de Oorlog van het hele Volk’.

granma-militaire-oefening09112016

De aankondiging in de partijkrant gisteren

Hardliners
In de officiële Cubaanse media wordt nergens een link gelegd tussen de militaire oefeningen en de overwinning van Trump. Via het persbureau Associated Press komt de Cubaanse oud-diplomaat Carlos Alzugaray aan het woord, die zegt dat de overwinning van Trump vooral sommige hardliners onder de Cubaanse leiders goed uitkomt omdat deze bezorgd zijn dat Cuba ‘te snel en te dicht naar de VS opschuift.’ Volgens Alzugaray, die nauwe banden heeft met de leiders aan de top in Cuba en regelmatig buitenlandse media van zijn commentaren voorziet, zijn de hardliners van mening dat ‘een confrontatie met de Verenigde Staten beter is voor de revolutie.’

Bronnen
* Associated Press, het AD en de Standaard,  9 november 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s