Trudeau naar Cuba, 40 jaar na historisch bezoek van zijn vader

Deze week bezoekt de Canadese premier Justin Trudeau Cuba. Het is dan 40 jaar geleden dat zijn vader Pierre Trudeau dit land bezocht, tot ergernis van de VS. Pierre Trudeau was de eerste president van een NATO-land dat Cuba bezocht. Hij werd in 1976 vergezeld door zijn vrouw Margaret en hun 4 maanden oude zoon Michel. De foto’ s van Fidel Castro die de baby knuffelt gingen de gehele wereld rond. In de Ottawa Citizen van 18 december 2014 keek Margaret Trudeau terug op deze Cuba-reis toen ‘de dictator smolt voor haar jonge baby’.

margaret-trudeau-fidel-castro-jongste-zoon-michel-26011976

Michel Trudeau, Fidel Castro en Margaret Trudeau, 26 januari 1976

Op sommige foto’s zijn op Fidel’s uniform zelfs sporen te zien van het speeksel van de kleine, herinnert Margaret Trudeau zich lachend. De recente verbetering van de relaties tussen de VS en Cuba doet de vrouw goed, temeer omdat de voorbereiding ervan gedeeltelijk plaats vond tijdens geheime besprekingen in Ottawa. ‘Ik ben er trots op dat Canada hielp bij de totstandkoming van de dooi. We hebben lange en betrouwbare banden.’ Castro herinnert zij zich als een ‘warme en charmante man die ik leuk vond’. Maar ze herinnert zich goed dat de reis politiek voor haar man gecompliceerd was. ‘Het was een moeilijk regime met veel problemen op het gebied van de mensenrechten en dat maakte het erg moeilijk.’

trudeau-begrafenis-castro-2000

Fidel Castro was op 2 oktober 2000 bij de begrafenis van Pierre Trudeau

Ommekeer
Het bezoek van de Trudeaus aan Cuba, markeerde een ommekeer in de relaties tussen beide landen. Er volgde intensieve samenwerking op het gebied van de landbouw en het toerisme. In 2015 bezochten 1,3 miljoen Canadezen het eiland. Het was ook het begin van een lange vriendschap tussen Pierre Trudeau en Fidel Castro. De laatste woonde in 2000 zelfs de begrafenis bij van Trudeau in Montreal. Margaret Trudeau zegt dat ze Fidel Castro in zijn hotel op zocht voor de begrafenis om hem namens de familie te verwelkomen. Ook Fidel’s voorliefde voor de jongste zoon van de Trudeaus bleef. Castro had de beiden voorgesteld de zevenjarige Michel terug te sturen naar Cuba om er een kamp mee te maken van de Pioniertjes, de communistische jeugdbeweging. Hij was er in het gezin vaak mee gepest. Castro was in tranen toen hij in 1998 hoorde dat Michel in Brits Columbia bij een lawine om het leven was gekomen

trudeauenfidelcastro1976jpg

Margaret Trudeau, Fidel Castro en Pierre Trudeau

Verliefd
Margaret Trudeau verhult niet dat ze tijdens hun bezoek in 1976 verliefd raakte op het land. Ze bezochten kinderopvangprojecten, scholen en ziekenhuis, steeds vergezeld door Fidel Castro en deze vertelde over zijn missie mensen goed onderwijs te bieden en uit de armoede te halen. ‘Wat een prachtig land. De mensen zijn levendig, vol muziek en zijn ondanks de moeilijke tijden gelukkig. Sommigen van hen hebben vier banen om hun gezinnen te onderhouden. Het zijn prachtige mensen en ik denk dat de verbetering van de relaties een prachtige gelegenheid is vooruit te komen,’ aldus Margaret. De maatschappelijke verandering die zij in Cuba zag was overweldigend maar het regime is ook ‘ buitengewoon onderdrukkend’ geweest. ‘Ik hoop dat dit voor de Cubanen voorbij is’.

Canada's Prime Minister Justin Trudeau takes part in a town hall with high school students in Ottawa

Justin Trudeau

Justin Trudeau
Behalve Cuba bezoekt de huidige president Justin Trudeau deze week ook Argentinië en Peru. De bezoeken zijn sterk gericht op de stimulering van de handel en investeringen met Canada, de bevordering van de middenklasse in deze landen en het bevorderen van nauwere mens-tot-mens-contacten die al onze burgers ten voordeel strekken,’ aldus een mededeling van de president. In Peru neemt hij deel aan de bijeenkomst van leiders uit de landen van de Economische Samenwerking voor Azië en de Pacific. Canada en Mexico waren de enige twee landen in de Amerika’s die ook na de Cubaanse revolutie van 1959 en ondanks het embargo van de Amerikanen, nauwe banden onderhielden met Cuba. De waarde van de handel tussen Canada en Cuba is 1 miljard dollar en Canadese bedrijven investeren in de mijnbouw, energie, nikkel, olie en gas, agribusiness en toerisme in Cuba.

Bron
* Elizabeth Payne: Interview met Margaret Trudeau in de Ottawa Citizen, 18 december 2014

Linken

* Fotomontage van hoogtepunten bezoek Trudeau aan Castro in 1976, 1 minuut
* The Star, 13 november 2016: Trump’s tough talk, Cuban military exercises cast shadow on Trudeau visit
* Website Cuban Economy: Update Cubaans-Canadese economische relaties, 13 oktober 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s