Aangekondigde deportaties Trump kunnen 35.000 Cubanen treffen

De komende Amerikaanse president Trump wil 3 miljoen immigranten naar hun landen van herkomst terugsturen. Het gaat om personen zonder geldige papieren, die in contact zijn geweest met justitie. Onder hen zouden 34.525 Cubanen zijn, die voor een deel beschuldigd worden van het plegen van misdrijven en delicten in de VS.

migratie-migratie-deportatie-ecuador

Eerder dit jaar werden groepen Cubanen vanuit Ecuador naar Cuba teruggevlogen

Advocaat en specialist in migratievraagstukken Wilfredo Allen acht dit cijfer aan de lage kant. ‘In het zuiden van Florida zijn veel Cubanen. Elke dag zijn er nieuwe gevallen van veroordelingen en oproepen tot deportatie. Niemand kent de exacte cijfers want de deportaties worden niet uitgevoerd omdat er geen akkoorden met Cuba bestaan op dit gebied.’ Landen als Cuba, China, Irak, Libië en Somalië worden, aldus het Departement van Nationale Veiligheid, omschreven als ‘recalcitrant’ omdat zij geen teruggestuurde burgers accepteren. Trump wees er tijdens zijn campagne op dat er 23 landen zijn die terugkeer tegenhouden. ‘Dat zal mij niet overkomen,’ waarschuwde hij in september in Phoenix zonder verdere toelichting. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan het verstrekken van visa aan immigranten en toeristen uit dergelijke ‘recalcitrante landen stopzetten’, maar volgens de New York Times is dit in de afgelopen periode éénmaal voorgekomen.

viajes_aeropuerto_miami

Bepakt en gezakt vanuit Miami terug naar Havana

Conflictstof
Wanneer de Cubaanse regering blijft weigeren gedeporteerden terug te nemen kan er een conflict ontstaan met de Amerikaanse autoriteiten. Maar wanneer Havana de groep Cubanen accepteert zullen deze teruggekeerde Cubanen een bron van conflict vormen voor de Cubaanse maatschappij. Alleen al in 2014 kregen 54.286 Cubanen een toeristenvisum voor de VS. Daar komen nog eens de 20.000 visa bij die de Amerikaanse ambassade in Havana elk jaar verstrekt. Maria Luisa Suárez ontving in 2014 een visum voor 5 jaar om haar broer in Miami te bezoeken. Ze was er aanvankelijk om familieredenen, maar dat veranderde toen ze ontdekte met goederen naar Cuba te kunnen terugreizen, die daar op de zware markt te verkopen en zo kan zij in haar onderhoud voorzien. Eénmaal per jaar maakt ze gebruik van het voordeel voor Cubaanse ingezetenen  die hun invoerrechten dan mogen betalen in nationale peso’s (en niet in CUC’s). Bij andere bezoeken probeert ze zo slim mogelijk controles te voorkomen en voert allerlei spullen in, van steentjes voor aanstekers tot en met schoenen en kleding. Suárez maakt deze reis een tot tweemaal per maand. Behalve goedkope goederen in Miami kopen en doorverkopen in Cuba, maakt ze ook deel uit van een netwerk dat dollars meeneemt voor familieleden en vrienden in Cuba ‘zonder een centavo kosten in rekening te brengen.’ Ze krijgt het geld van families in de VS in dollars en eenmaal in Cuba aangekomen betaalt ze uit in CUC’s en kan zo concurreren met de staatswisselkantoren van Cadeca. ‘Dat kan met Trump aan de macht allemaal moeilijke worden’, zegt ze bevreesd.

trump-reunion-con-veteranos-de-la-brigada-2506-26102016

Op 26 oktober sprak Trump de oud-veteranen van de Brigade 2506 toe

Business vs politiek
Een Cubaanse-Amerikaaan die ook investeert in Cuba zegt, onder voorwaarde van anonimiteit, dat hij niet gelooft dat Trump dit project doorzet. ‘Deze migratiebewegingen zijn het resultaat van wederzijdse instemming van landen, maar Cuba heeft laten weten dat zij deze mensen niet terug wil,’ zegt hij en voegt er aan toe: ‘Als Trump dit zou doen, zou Cuba in extreem grote problemen komen. Het land heeft de VS meer dan ooit nodig. In gesprekken ver weg van microfoons, erkennen Cubaanse functionarissen dit ook.’ Ook de Cubaanse-Amerikaan Juan Chamizo, manager van de Vedado Social Club, een club die de culturele uitwisseling bevordert tussen beide landen, gelooft daar niet in: ‘Trump is een president die niet uit de politiek komt maar uit de zakenwereld en die weet hoe de business werkt.’ Voor Chamizo, o.a. verantwoordelijk voor de muziek van Carlos Varela in Miami, gaat het om ‘culturele uitwisseling en daar hebben beide kanten voordeel bij.’ (…) ‘ Ik denk niet dat dit onder Trump verandert.’ Volgens deze manager zullen de economische belangen uiteindelijk de doorslag geven.

Permanente verblijfsvergunning
Lorenzo Palomares, advocaat in grondwettelijk recht en een actieve verdediger van Donald Trump in het zuiden van Florida, gelooft echter dat het dreigement van Trump serieus is, maar ’het lijkt me sterk dat ze allen gedeporteerd worden.’ (…) ‘ Cuba wil zeker spionnen terugnemen als deze ontdekt worden, maar denk maar niet dat men de schurken van Medicaid (een grote corruptiezaak in Miami waar Cubanen bij waren betrokken, redactie) of drugssmokkelaars zal terugnemen.’ Volgens Palomares moet het krijgen van een permanente verblijfsvergunning ook afhangen van het goede gedrag van de kandidaat. ‘Maar wie de wetten overtreedt moet terug naar zijn land’, zegt hij verder. Palomares deelt ook de opvatting van Trump dat er een einde moet komen aan het beleid van pies secos / pies mojados of droge voeten / natte voeten. Cubanen die Amerikaanse grond aanraken en dus droge voeten hebben, kunnen rekenen op een verblijfsvergunning. Trump noemde dit beleid al eerder ‘onrechtvaardig’ in een interview met de Tampa Bay Times. Tussen september 2015 en september 2016 kwamen 50.000 Cubanen de VS binnen en Palomares vindt dit onjuist. ‘Als Cuba iets wil ondernemen met de VS, is het van het grootste belang dat het zijn eigen burgers accepteert,’ zegt hij.

Bron
* Mario J. Pentón op de website 14ymedio, 14 november 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s