Jehova Getuige: ‘Serieuze arbeider zoekt werk’

Na jarenlange discriminatie zijn de Getuigen van Jehova een arbeidsbeurs begonnen waarbij werkgevers gewezen worden op de ‘eerlijkheid en het fatsoen’ van hun mensen en op de bekwaamheden en ervaringen waarover hun broeders in het geloof beschikken voor de arbeidsmarkt. Getuigen van Jehova worden sinds de revolutie van 1959 in Cuba achtergesteld.

getuigen-van-jehova-havana

Zaal in Havana waar de Getuigen van Jehova bijeenkomen

Tamara Sánchez, een van de leiders, wil met dit
‘particulier initiatief’ het netwerk van de Jehova’s Getuigen gebruiken om werknemers in contact te brengen met de particuliere sector in Cuba. ‘Als ik een baan zoek bij de overheid en men komt er achter dat ik Jehova Getuige ben, wordt er wantrouwend naar mij gekeken,’ zegt de verpleger Mario Francisco. ‘Ik werd op school veel gepest, werd apart gezet omdat ik geen Pionier was en niet de halsdoek droeg’, herinnert hij zich. Hij werkte in de particuliere sector en hield toezicht bij bejaarden. Hij hoopt dat de nieuwe arbeidsbeurs een manier kan zijn ‘om vooroordelen weg te nemen.’ Enkel Getuigen kunnen zich inschrijven voor deze arbeidsbeurs omdat het project speciaal gericht is op mensen ‘voor wie het heel moeilijk is werk te vinden vanwege hun specifieke geloofsachtergrond.’

Gespannen relatie
Sinds Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam, is de relatie met de Jehova Getuigen gespannen geweest. Velen werden in zogeheten UMAP-kampen opgesloten die Cuba tussen 1965 en 1968 kende, anderen verdwenen in de illegaliteit of gingen in ballingschap. Officieel bestaat er nog steeds een afkeer van Jehova’s Getuigen, maar sinds enkele jaren verlenen de autoriteiten toestemming om ruimten te openen waar zij bijeenkomen. ‘We mogen bijeenkomen, maar er is geen publieke erkenning dat we bestaan, dat we hier wonen en dat we geen criminelen of slechte mensen zijn,’ zegt de verpleger.

getuigen-van-jehova-deur-aan-deur

Evangelisatiewerkzaamheden van deur-tot-deur in Santiago de Cuba

Discriminatie
Het stigma blijft blijft bestaan. ‘Er zijn geen Getuigen die manager van een hotel, administrator van een wisselkantoor of ambtenaar zijn,’ zegt Mario Francisco. Hij zegt dat men deze groep gelovigen ziet als ‘onbetrouwbaar’ voor bepaalde functies. In het laatste verschenen jaarrapport over de Godsdienstvrijheid in de Wereld (2014) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS, wordt geconstateerd dat de Cubaanse autoriteiten godsdienstige groeperingen in Cuba blijven controleren en dat de Jehova’s Getuigen daardoor het sterkst worden getroffen. De Grondwet van 1976 formuleert echter dat ‘de Staat de godsdienstvrijheid erkent, respecteert en garandeert’, maar het Oficina de Asuntos Religiosos / Bureau van Godsdienstzaken van de partij oefent streng toezicht uit op de bouw van nieuwe kerkgebouwen.

Netwerken
Die controle heeft de informele netwerken van de Jehova’s Getuigen enkele versterkt door geloofsverspreiding van deur-tot-deur, wederzijdse hulp in tijden van nood of het elkaar waarschuwen bij gevaar. Daar is dan nu een arbeidsbureau bijgekomen dat bereikbaar is per telefoon, sms en e-mail. Zo kan men ook zijn of haar vaardigheden doorgegeven. Ook de Marktplaatsachtige website Revolico en het wekelijks circulerende Pakket / Pakket spelen daarbij een rol. De werkzaamheden die worden aangeboden variëren van loodgieter, keukenhulp, schoonmaker tot edelsmid.

Bron
* Zunilda Mata voor de website 14ymedio, 17 november 2016

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s