El Comandante en Jefe, Fidel Castro: 1984 – 1989 (deel 4 en slot)

Arnaldo Ochoa (staande achter Fidel Castro) begeleidde Fidel Castro in 1972 op zijn bezoek aan president Allende van Chili. Ochoa was in die periode belast met de veiligheid van Allende.

In december 1984 wordt een verdrag gesloten tussen de regering van president Reagan en de Cubaanse regering over de legale binnenkomst van Cubanen in de VS. Op 20 mei wordt de Noord-Amerikaanse propagandazender Martí in gebruik genomen, die het gebrek aan informatie bij Cubanen moet opheffen. Het regime noemt Radio Martí een ‘aantasting van de soevereiniteit van Cuba’ ondanks het feit dat Radio Habana Cuba al sinds begin jaren zestig in tientallen talen via de korte golf vergelijkbare propagandistische radioprogramma’s uitzendt.

Deserties
De luchtmachtgeneraal Rafael del Pino, een van de hoogste functionarissen in de Cubaanse luchtmacht, deserteert in 1987 naar de VS. Eerder dit jaar waren enkele hoge functionarissen uit de Cubaanse geheime dienst naar de VS overgelopen. In juni 1989 worden 14 hoge militairen uit het leger en de geheime dienst veroordeeld vanwege handel in drugs, corruptie en andere misdrijven. Onder hen is Arnaldo Ochoa, Held van de Republiek Cuba en eerder opperbevelhebber van het Oostelijk Leger in Cuba en kolonel Tony de la Guardia, beter bekend als de Cubaanse James Bond. De twee krijgen de doodstraf en worden geëxecuteerd samen met kapitein Jorge Martínez en kapitein Amado Padrón. De tweelingbroer van Tony de la Guardia wordt tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld; hij wordt in 1996 bij de dood van zijn 96-jarige vader, vrijgelaten. Ochoa studeerde in de Sovjet Unie, stond sympathiek tegenover de politiek van glasnost en sprak hierover in de jaren 80 met Gorbachov toen deze Cuba bezocht. Hij was onder meer vanwege zijn militaire expedities in Afrika een populaire militaire leider.

gorbachow-autiritfidel-havana-03041989

Rijtoer Gorbachov door Havana op 3 april 1989

Val communisme
Eind 1989 wordt Cuba geconfronteerd met de Amerikaanse invasie in Panama waarbij bondgenoot Noriega wordt afgezet, de executie van een andere bondgenoot president Ceaușescu van Roemenië en de val van de Muur plus de ineenstorting van het communistische Oost-Europa of ‘het reëel bestaande socialisme.’ Fidel erkent dat hij de val van het communisme beleeft als de totale zonsondergang op de aardbol.

Advertenties

One thought on “El Comandante en Jefe, Fidel Castro: 1984 – 1989 (deel 4 en slot)

  1. Leuk, zo’n CIA website. Kom je niet vaak tegen hier in het fascistische westen. Ha ha
    Hoeveel levert het nou eigenlijk op om je ziel te verkopen?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s