CubaTips: na de dood van Fidel Castro

dood-fidel-demo-universiteit2-27112016Fidel Castro 1926 – 2016
Fidel Castro overleefde bijna 12 Amerikaanse presidenten. Zijn dood op vrijdagavond 25 november, 22.29 uur Cubaanse tijd, (zaterdagochtend Nederlands/Belgische tijd) is na zijn vertrek uit de actieve politiek in 2006, al veelvuldig aangekondigd. Nu was het zover en kondigde zijn broer Raúl Castro zijn overlijden aan. Fidel’s dood is een historische gebeurtenis omdat hij in Cuba en daarbuiten voor vele tientallen jaren het symbool was van het revolutionaire verzet op veel plekken op deze wereld. Maar hij was voor velen ook de verpersoonlijking van de dictator, die zonder mededogen zijn land leidde.

Vrijheid
Al in de eerste week van de revolutie, op 5 januari 1959, deed Fidel tijdens een toespraak in Camagüey de volgende belofte: ‘Wie persvrijheid zegt, zegt vrijheid van vereniging, het recht om vrij te kiezen. Niet alleen de vrijheid om de president vrij te kiezen, maar ook de vrijheid van arbeiders om hun eigen leiders te kiezen.’ Hij verbrak deze en veel andere beloften herhaaldelijk en hij schrok er niet voor terug zijn trouwste vrienden en kameraden gevangen te zetten of te executeren.

Met of zonder
Na de negen dagen rouw zal Cuba weer terugkeren in de realiteit. Wat heeft Cuba te verwachten van de komende president Trump, hoe gaat het met de dalende hulp uit Venezuela, met de jongere generatie die het land wil verlaten en met de tekort schietende maatregelen ter hervorming van de economie? Die onzekerheden blijven, met en zonder Fidel Castro.

Het bovenstaande is het commentaar van de redactie van de CubaTips van vandaag. Deze wekelijkse E-Nieuwsbrief is dit keer (bijna) geheel gewijd aan de dood van Fidel.

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF

1. Commentaar: Fidel Castro 1926 – 2016
2. Media over de dood van Fidel Castro
3. Levensloop van Fidel Castro
4. Joris Ivens en Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog
5. Cartoons Fidel Castro
6. Passier: ‘Hier heb ik 13 jaar op gewacht.’
7. Bijzondere levensbeschrijvingen over Fidel Castro
8. Bouquetroman: Nachten in Havana van Zarayda Groenhar
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws.

Gratis
Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips. Mis niets!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s