Anticastristen steunen dreigement Trump

Vier groeperingen van Cubaanse ballingen steunen de waarschuwing van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump, dat hij het ‘akkoord’ met Cuba zal verbreken als de regering van het eiland niet instemt met verdere verbeteringen ten gunste van het volk zelf. In een tweet schreef Trump gisteren dat ‘als Cuba niet bereid is een beter akkoord voor het Cubaanse volk en de Cubaanse-Amerikanen in zijn geheel te sluiten, ik een einde maak aan dit akkoord’. Vandaag organiseren een groot aantal ballingengroepen een manifestatie voor ‘vrijheid en democratie in Cuba’ in de wijk Little Havana in Miami.

tweet-trump-28112016Jorge Más Santos, voorzitter van de politiek invloedrijke Cuban-American National Foundation / Fundación Nacional Cubano Americana (FNCA), is voorstander van heronderhandelingen over de eenzijdige maatregelen van de regering Obama om zo de ‘verarmde’ Cubaanse bevolking te ‘versterken’ als het regime niet tegemoet komt aan de stappen die de Amerikaanse regering heeft gezet. Hij is van mening dat het kader waarin de bilaterale relaties zich ontwikkelen is gewijzigd en dat ‘verdergaande economische en politieke veranderingen ten gunste van het Cubaanse volk kunnen worden geëist,’ aldus Más Santos, zoon van de overleden oprichter van de FNCA, Jorge Mas Canosa.

Positief
En Ángel De Fana, directeur van de Plantados, noemt de boodschap van Trump ‘positief. Het verheugt ons dat hij deze positie heeft ingenomen’ en zegt een einde te maken aan ‘het akkoord’ en ‘de concessies’ aan Cuba, ‘die niet leiden tot een verandering die het Cubaanse volk ten goede komt’. In de Plantados zijn de langdurig gestrafte ex-politieke gevangenen van Fidel Castro georganiseerd, die destijds weigerden aan de heropvoedingsactivteiten in de gevangenis deel te nemen. De Fana wil geen ‘concessies zonder veranderingen.’

dood-fidel-rij-plein-van-de-revolutie28112016

Tienduizenden Cubanen hebben Fidel Castro maandag de laatste eer bewezen. De massa verzamelde zich al vroeg op het Plein van de Revolutie met het monument van volksheld José Martí. Aan de herdenkingsplechtigheid gingen 21 saluutschoten vooraf. In lange rijen liepen de mensen voorbij een enorme foto van de jonge Fidel in gevechtstenue, met rugzak en geweer over de schouder in de verte starend. Hoewel de oud-dictator bepaald niet bij iedereen geliefd was, leken de tranen die werden weggepinkt echt. De voormalig leider, die tien jaar geleden al uit het centrum van de macht verdween door een slechter wordende gezondheid, overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd. Een dag later werd hij gecremeerd. De Cubaanse autoriteiten hebben een rouwperiode van negen dagen afgekondigd. De urn met zijn as zal deze week het land rondgaan met als eindpunt Santiago de Cuba. Daar begon in 1959 de triomftocht van Castro en zijn rebellen. Zondag wordt hij bijgezet op de plaatselijke begraafplaats Santa Ifigenia  Bron: Telegraaf, 28 november 2016

Duidelijkheid gevraagd
Een mogelijke zwenking van het VS-beleid tegenover Cuba, wordt ook toegejuicht door Antonio Díaz Sánchez, secretaris-generaal van de Christelijke Beweging van Bevrijding / Movimiento Cristiano de Liberación (MCL), opgericht door de overleden dissident Oswaldo Payá. ‘Wij geloven dat de Amerikaanse regering zich publiek, open, helder en solidair moet uitspreken ten gunste van het recht van Cubanen op vrije verkiezingen,’ aldus Díaz. Hij roept op tot ‘internationale solidariteit’ van de democratische landen en vraag hen, te benadrukken dat ook Cubanen ‘het recht hebben op vrijheid en de verantwoordelijkheid deze te realiseren.’ Díaz dringt erbij Trump op aan duidelijker te zijn over de aspecten van het akkoord met Cuba dat hij zou willen veranderen.

Vreugde dood
José Basulto, oprichter van de beweging Hermanos al Rescate, verbergt zijn vreugde over de dood van de historisch leider van de revolutie Fidel Castro niet. Hij noemt hem ‘de vader van de angst’ en Basulto hoopt dat vanaf nu ’de deuren zich een beetje zullen openen opdat het Cubaanse volk een effectieve verandering kan verwezenlijken.’ Wanneer die opening uitblijft, steunt hij het plan van Trump een einde te maken aan de afspraken met Cuba.

Bron
* Persbureau EFE, Emilio J. López, 28 november 2016

Link

YouTube (1 minuut): Eerbetoon (28-11-2016) van o.a. Raúl Castro en andere hooggeplaatste Cubanen in het Ministerie van Defensie waar de as van Fidel zich bevond.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s