Duizenden passeren op Plein van de Revolutie en zweren trouw

Sommige Cubanen die op het Plein van  de Revolutie afscheid nemen van Fidel Castro, toonden hun verbazing en ontstemming over het feit dat zij de urn met de as van de oud-president niet kunnen passeren. De stoffelijke resten van El Comandante en Jefe bevinden zich in de Granma-zaal in het Ministerie van Financiën, ook gelegen aan het Plein van de Revolutie. Volgens het persbureau Inter Press Service (IPS) zou de teleurstelling hierover ook doorklinken in sommige digitale media en sociale netwerken.

dood-fidel-erewacht-raul-29112016

De erewacht in het Memorial José Martí in Havana; links president Raúl Castro

Cubanen van alle leeftijden vormen een lange rij om de laatste eer aan Fidel Castro te bewijzen. Sommigen steunen op wandelstokken, anderen komen in rolstoelen, zoals Mabel, lerares kunstzinnige vorming en gehandicapt. Onder de wachtenden zijn studenten van de medische opleidingen en informaticastudies, werknemers uit de gezondheidsinstellingen die vanuit hun werkplek zijn opgeroepen om mee te doen. Zij lopen samen op met gepensioneerden, studenten van pedagogische opleidingen en anderen. Om precies 12.06 maakte de regeringstop onder leiding van Raúl Castro haar opwachting bij het herdenkingsmonument Memorial José Martí voor de erewacht. Ook de vicepresidenten José Ramón Machado Ventura en Miguel Díaz-Canel Bermúdez en commandant Ramiro Valdés presenteerden zich daar. 

dood-fidel-eed-van-trouw-plaza-de-la-revolucion

De eed van trouw

Trouw zweren
In heel het land zijn onderwijsinstellingen, culturele centra en werkplaatsen geopend waar Cubanen trouw zweren aan het concept van de Revolutie zoals Fidel Castro dat op de Eerste Mei 2000 presenteerde. Een citaat uit de verklaring luidt: ‘Revolutie is eenheid, is onafhankelijkheid, is strijden voor de verwezenlijking van onze dromen over rechtvaardigheid voor Cuba en de hele wereld. Het is de basis van ons patriottisme, ons  socialisme en ons internationalisme’. De verklaring eindigt met: ‘Voor deze ideeën blijven we strijden. Dat zweren wij’.  Onder deze tekst kunnen Cubanen hun handtekening plaatsen en daarmee zweren zij trouw aan het ideeëngoed van het Fidelisme. In een ander boek kunnen afscheidswoorden worden geplaatst.

Bron
* Diario de Cuba, 29 november 2016

* Bijlage: ‘Jonge Cubanen zijn helemaal niet bezig met Fidel of z’n dood’

jongeren-maleconCuba is in rouw om oud-leider Fidel Castro. Vandaag namen tienduizenden mensen afscheid van hem. Maar niet iedereen op het Latijns-Amerikaanse eiland huilt. Jonge Cubanen maakt het weinig uit dat Castro er niet meer is. Trouw-correspondent Jan-Albert Hootsen was de afgelopen dagen in Cuba. ‘Wat ik heel erg merkte, is dat jongere Cubanen helemaal niet bezig zijn met Fidel of z’n dood. Ze zijn bezig met hoe er meer werk kan komen, en meer economische vrijheden.’

Populariteit
Onder jongeren is Fidel een stuk minder populair dan onder oudere Cubanen. ‘Jongeren zijn over het algemeen minder loyaal aan de revolutie’, zegt journalist en Cuba-kenner Edwin Koopman. ‘De meeste jongeren willen het land uit’, zegt Koopman. ‘Zij hebben de tijd vóór de revolutie niet meegemaakt.’

Lees verder:
* NOS-website, 29 november 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s