Fidel’s laatste reis dwars door Cuba

Gedrapeerd in de rood-wit-blauwe Cubaanse vlag is de kist met daarin de as van de overleden Cubaanse leider Fidel Castro vandaag aan de tocht van hoofdstad Havana naar de oostelijke stad Santiago de Cuba vertrokken. De stoet zal drie dagen over de 900 kilometer lange tocht doen door het Cubaanse achterland. De stoet vertrok vanmorgen aan het Plein van de Revolutie en passeerde onder andere de iconische zeedijk Malecón.

A military vehicle transports the ashes of Cuba's late President Fidel Castro in HavanaNa twee dagen eerbetoon op het Plaza de la Revolución (Plein van de Revolutie) begon het stoffelijk overschot van Fidel Castro aan zijn laatste tocht. De tocht van 950 kilometer gaat in de omgekeerde richting als die Castro aflegde eind jaren vijftig in de strijd tegen Fulgencia Batista, de dictator die steun genoot van de Verenigde Staten. De as ligt geborgen in een cederhouten kist, gewikkeld in een Cubaanse vlag en beschermd onder een glazen stolp. Een legerauto trekt de aanhangwagen met de kist op voort. Het konvooi vertrok om 07.16 uur (13.16 uur bij ons) aan het ministerie van Defensie. Onder de aanwezigen waren regeringsleden, functionarissen van de Communistische Partij en de weduwe van Fidel Castro, Dalia Soto del Valle.

dood-fidel-daliah-sotto-del-valle-zonen

Daliah Sotto del Valle. de vrouw van Fidel, wordt door haar zonen begeleid

Honderdduizenden Cubanen zagen vanachter een kordon de Vrijheidskaravaan van zeven voertuigen passeren. Ze wuifden met vlaggen en juichten het konvooi toe.

Stop in Santa Clara
Na een reis van vier dagen zal Fidel Castro zondag worden begraven op het kerkhof van Santa Ifigenia de Santiago, naast het mausoleum van José Marti, de Cubaanse onafhankelijkheidsheld die Fidel Castro inspireerde. Met de begrafenis komt een eind aan de negen dagen van nationale rouw die zijn broer en opvolger Raúl Castro vrijdag afkondigde na zijn overlijden. De eerste belangrijke stop van de processie zou Santa Clara moeten zijn, waar in een mausoleum de as van zijn strijdmakker Ernesto ‘Che’ Guevara rust. De Argentijnse guerrillero overleed in 1967.

dood-fidel-meisje-met-love-fidelBron
* De Morgen, 30 november 2016 plus een tiental foto’s van de rit met de urn in Havana.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s