Nationale rouw: de een zijn dood …………

Een van de eerste maatregelen die de Cubaanse autoriteiten vrijdag afkondigden na het overlijden van Fidel Castro was de sluiting van discotheken, cabarets en nachtclubs. Ook werd een alcoholverbod afgekondigd. Hoewel de eigenaren van deze gelegenheden verlies lijden door het afkondigen van nationale rouw, zijn er ook winkels/zaken die er wel bij varen, aldus Yusimi Rodriguez Lopez op de website Diario de Cuba. Sommigen hebben er duidelijk voordeel van.

toeristen-plein-van-de-revolutie-27112016

Toeristen vermaken zich op de Plaza de la Revolución

De verkopers van cd’s en usb-sticks met filmseries zagen hun inkomsten de laatste dagen flink stijgen sinds de staatstelevisie 24 uur lang beelden van Castro uitzendt. ‘Vooral kinderen komen hier tekenfilms zoeken. Ze gaan niet naar school en op de televisie zie je steeds hetzelfde; de kinderen vervelen zich’, vertelt een jonge man die zijn handel heeft aan de straat 10 de Octubre.

Meer vrij
Rigo, die twee blokken verderop zijn winkel heeft, vindt het logisch dat zijn inkomsten stegen en er een hoop mensen bij hem langs komen. ‘Oh, let op, niet wat er gebeurde beviel me, de dood van de commandant, maar dat mensen met deze vrije dagen meer thuis zitten en films- en shows willen zien ter ontspanning. In Oud-Havana waar mensen kleding en souvenirs verkopen gaat alles als voorheen. De nationale rouw beïnvloedt de verkopen niet. Er zijn goede en slechte dagen, maar het zal beter gaan. Het is hoogseizoen en de toeristen komen.

victoria-obispo-habana-libreraria

Boekhandel Victoria in Havana

Boeken en affiches
Boekhandel Victoria is ook gelegen in Oud-Havana in Calle Obispo. Het is een historische plek waar zich ooit de schrijvers van de in Cuba befaamde literaire groep Grupo Orígenes verzamelden. ‘Dit is de op een na oudste boekwinkel in deze buurt, de oudste is Ateneo’, vertelt Tony die er al jarenlang werkt als boekverkoper. Victoria verkoopt boeken maar heeft ook een grote verzameling aan foto’s van Ernesto Che Guevara, Camilo Cienfuegos en Fidel Castro. Je zou denken dat dit een goed moment is die te verkopen, maar dat valt tegen. ‘Veel mensen weten het niet en veel mensen vinden die duur. Het zijn de verzamelaars die met deze artikelen weglopen. Je moet geduld hebben, maar uiteindelijk duikt de klant op’, aldus een optimistische Tony.

dood-fidel-urn-platteland

‘Fidel komt eraan’ Cubanen staan urenlang te wachten op de stoet met Fidels stoffelijke resten. Pers is niet welkom en de held is rijkelijk te laat maar dat kan weinigen schelen. ‘Hij is niet dood, hij heeft zich vermenigvuldigd.’ Een Cubaanse politieagent parkeert zijn auto midden op de snelweg en blokkeert de afslag naar Madruga. Het is woensdagochtend 7 uur, de stoffelijke resten van oud-dictator Fidel Castro zijn zojuist begonnen aan hun eretocht door Cuba. De militaire karavaan gaat eerst door hoofdstad Havana en moet over een uur of drie in Madruga arriveren. ‘Je kunt deze weg niet meer op’, zegt de agent onverbiddelijk. ‘We moeten de veilige doorgang van El Comandante garanderen.’ Lees het verslag van Marjolein Van De Water in De Volkskrant en De Morgen.

Fietstaxi’s
Twee bestuurder van bicitaxi’s die beklemtonen Fidelistas te zijn, zeggen tot en met dinsdag geen toeristen naar het Plein van de Revolutie te hebben vervoerd om daar foto’s te maken. Ze moesten hen vier huizenblokken eerder uit laten stappen, vanwege de rijen vol mensen die de laatste eer aan Fidel Castro brachten en trouw zweerden aan zijn ‘concept van de Revolutie’. (…) ’Het is een flinke en zware rit vanuit Oud-Havana naar het Plein van de Revolutie, maar het levert dan ook wat op.’ Ze maken zich geen zorgen over het verlies aan klanten die naar het plein wilden gaan, want er zijn genoeg andere routes. ‘We kunnen over de Malecón rijden of elke ander plek waar ze naar toe willen. Er zijn zelfs bicitaxi’s die naar Marina Hemingway rijden. Het belangrijkste is dat er veel toeristen zijn op dit moment.’

Alleen eten
Hoewel er voor de toeristen op dit moment weinig mogelijkheden zijn om te feesten, naar muziek te luisteren of rum te drinken, kunnen ze wel eten. De restaurants Orozco, Doña Eutimia en Café Bianchini zitten deze dagen vol. Alle drie gevestigd in Callejón del Chorro, vlak bij de kathedraal en de klantenaanbrengers leveren voortdurend nieuwe bezoekers af. De porders overtuigen hen van de kwaliteit van het eten en ‘daar is de enige plek, waar je een biertje kunt drinken.’

Bron
* Yusimí Rodríguez López op de website Diario de Cuba, 1 december 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s