Santiago de Cuba: alles klaar voor de begrafenis

Na dagen van mobilisatie, is het in Santiago de Cuba rustig. De reparatiewerkzaamheden op het Plein Antonio Maceo zijn afgerond en de politie is alom tegenwoordig. Het kerkhof Santa Ifigenia is een onneembare vesting. Alles is klaar voor de begrafenis van Fidel Castro zondag. Op het plein is vanavond een massa-meeting.

plaza-antonio-maceo-santiago-de-cuba-1-de-diciembre-de-2016

Voorbereidingen op het Plein Antonio Maceo in Santiago de Cuba

In scholen, op werkplekken en door de revolutionaire wijkcomités werden de mensen geïnformeerd over de plaatsen langs de route waar zij Fidel en de begrafenisprocessie moeten begroeten. Iedereen is opgeroepen voor de ‘massabijeenkomst’ die vanavond om 19.00 uur (1.00 uur vannacht in Nederland en België) op het plein zal plaatsvinden. Niets is aan het toeval overgelaten. Er wordt zelfs voorgeschreven welk eten voor de kinderen moet worden meegenomen: enkel brood met olijfolie en thuis gemaakte frisdranken. Ze worden ’s ochtends om 11 uur langs de route verwacht en het voedsel mag niet bederven, wordt de ouders verteld. ‘Wij staan aan beide kanten van de weg vanaf de rotonde van Barca de Oro’, zegt een buurtbewoner die een bord plaatst met de naam van het wijkcomité in dit district José Martí. ‘Wij eren onze commandant met organisatie en discipline, zetten zijn werk voort en volgen altijd zijn voorbeeld,’ houdt hij ons voor.

img_0118

Hier rusten op het kerkhof San Ifigenia de stoffelijke resten van José Martí, dichter en nationale held van Cuba. Fidel’s urn wordt in zijn directe nabijheid geplaatst.

Poppenkast
‘Het is een grote poppenkast,’ zegt een bewoner aan Calle Enramadas. Op 30 november werden hier triomfantelijk enkele panden in herbruik genomen die drie weken eerder brandschade hadden opgelopen hoewel die gebouwen aan Calle San Pedro nog lang niet klaar zijn. En een buurvrouw in het district José Martí kijkt met skepsis naar het schilderwerk aan de gebouwen langs de route van de begrafenisstoet. ‘Het is altijd hetzelfde, ze schilderen enkel de helft van het pand, het deel dat je vanuit de stoet kunt zien. Dat verandert niet.’

Illegale drank
Het alcoholverbod geldt ook de verkoop in winkels. In enkele zaken zijn de koelkasten afgeplakt met waarschuwingen. De dagen van rouw en de drooglegging hebben geleid tot een forse daling van de alcoholconsumptie in deze ‘heldhaftige stad’. Maar de liefhebbers weten toch de plekken te vinden waar in elke buurt de zelfgemaakte drank en de blikjes bier kunnen worden gekocht.

dood-fidel-yo-soy-fidel-santiago-jpf

Zo’n 900 kilometer legt de overleden ‘El Comandante’ af voordat hij morgen te ruste wordt gelegd in Santiago de Cuba, de plek waar ooit de eerste schoten klonken van de Cubaanse revolutie. De route volgt de weg die de bebaarde guerrillastrijders in 1959 zelf aflegden in hun overwinningstocht naar hoofdstad Havana. Vlak bij Santiago stonden deze twee jonge Cubanen.’Ik ben Fidel’, zegt hun plakkaat.

Een karaoke-medewerker van een restaurant wijst erop dat in zijn zaak de koelkasten zijn afgesloten met een slot en er niks verkocht kan worden. ‘Anders zouden we een mooie prijsje kunnen maken. Maar hier dichtbij is een huis waar je 2 flessen bier kunt kopen voor 25 peso’s.’ De zelfstandige ondernemers of cuentapropistas in deze omgeving mogen zich tot maandag hier niet vertonen en zijn verwijderd. ‘Ze pakken mijn broodwinning af, wat gebeurt er hier? Zij gebieden ons en we hebben maar te gehoorzamen,’ aldus de klacht van een straatverkoper.

Bron
* Lourdes Gómez in Santiago de Cuba op de website Diario de Cuba, 2 december 2016

Advertenties

One thought on “Santiago de Cuba: alles klaar voor de begrafenis

  1. Ik stelde een vraag waar jullie ongetwijfeld geen antwoord op kunnen geven zonder te liegen.
    Maar ja, liegen, daar worden jullie toch voor betaald als ik zie wat voor een CIA site dit is.

    2 December: ”Leuk, zo’n CIA website. Kom je niet vaak tegen hier in het fascistische westen. Ha ha. Hoeveel levert het nou eigenlijk op om je ziel te verkopen?’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s