Acties geheime dienst tegen Damas de Blanco

Hoewel de mensenrechtengroep Damas de Blanco had aangekondigd tijdens de rouwperiode van Fidel Castro, geen activiteiten te ontplooien, is de Cubaanse geheime dienst afgelopen weekend in de omgeving van de woningen van mensenrechtenactivisten wel in actie gekomen. Ook journalisten, politieke opposanten en de graffitikunstenaar El Sexto werden afgelopen week gevangen gezet.

dood-fidel-el-sexto-se-fue

El Sexto zette vorige week zaterdag een tag op de muur van hotel Habana Libre: ‘Hij is weg’.

Volgens de website Diario de Cuba werden in Colón (provincie Matanzas) Caridad Burunate, Tania Echeverría Menéndez, Maira García Álvarez en Asunción Carrillo in de woning van Burunate opgesloten. Dat gebeurde ook op andere plekken in het land. In  het geval van Caridad Burunate eindigde het beleg rond haar woning met de arrestatie van haar neef Francisco Rangel Manzano. Hij kreeg een boete van 2.000 peso’s opgelegd vanwege ‘weerspannigheid.’ In de woning zaten andere gezinsleden opgesloten, samen met Carlos Orlando Olivera Martínez, lid van de beweging Partido por la Democracia Pedro Luis Boitel. Het kwam tot een incident toen een van de Damas, Olivera Martínez, een foto wilde nemen van de militairen voor de woning en enkele buurtgenoten uit de omgeving. De buurtbewoners grepen demonstratief in hun kruis om de Damas te beledigen. Toen Francisco Rangel Manzano de leidinggevenden van de geheime dienst wees op dit beledigende gebaar, gaf majoor Batista opdracht hem gevangen te nemen.

obsceen-ivan-hdez-carrillo-jpg

Obsceen gebaar bedoeld voor de Damas de Blanco. Deze man ging vrij uit.

Tijdens het incident, aldus Caridad Burunate, werden kreten geslagen als ‘Ik ben Fidel, leve de Revolutie, leve Fidel.’ De vrouwen reageerden met ‘Weg met de dictatuur, Weg met Fidel, en Het volk sterft van de Honger.’ Rangel Manzano werd afgevoerd naar een politiebureau waar men hem zei dat wanneer hij de boete van 2.000 peso’s niet zou betalen, hij de kans liep 3 maanden tot 1 jaar in de gevangenis te verdwijnen. Hij weigerde dat. De man die het incident met zijn obscene gebaren had veroorzaakt ging vrij uit want ‘hij is een verklikker en hoort bij hen’, aldus Manzano.

Meer arrestaties
Tijdens zijn verblijf op het politiebureau hoorde hij ook nog van de arrestatie van een andere dissident, namelijk Fermín Scull Zulueta. Er zijn meer politieke opposanten, leden van de Damas de Blanco en onafhankelijke journalisten uit diverse delen van het land tijdens de periode van ‘nationale rouw’ aangehouden en voor korte tijd gevangen gezet.

dood-fidel-kistje-fidel-raul04122016

De urn met de as van Fidel Castro is gisteren bijgezet op de Santa Ifigenia-begraafplaats in Santiago, in het oosten van Cuba. Duizenden mensen stonden langs de route die de as van Castro aflegde naar de begraafplaats. Daar werden 21 saluutschoten afgevuurd terwijl omstanders het Cubaanse volkslied zongen. De ceremonie op de begraafplaats duurde iets meer dan een uur en had een besloten karakter. Op het laatste moment werd besloten om geen beelden op televisie te tonen. Fidel Castro heeft zelf verzocht om ook geen straten, pleinen en parken naar hem te vernoemen. Ook zullen er geen standbeelden komen. De urn reisde vanaf vorige week maandag langs het spoor van de revolutie door het land om te eindigen in Santiago, de stad waar Fidel Castro zijn jeugdjaren doorbracht.

Zo werd de nationale coördinator van de Christelijke Beweging van Bevrijding /Movimiento Cristiano Liberación (MCL), Eduardo Cardet, in Holguín geslagen en enkele dagen vastgezet. Het overkwam ook de graffitikunstenaar Danilo Maldonado (El Sexto) in Havana; hij had zaterdag 26 november op de muur van Hotel Habana Libre de tekst geschreven: ‘Hij is weg’. Op Facebook vierde hij de dood van de dictator. El Sexto is de enige stem binnen de dissidentie in Cuba die een publieke actie organiseerde vanwege de dood van de Fidel op 25 november jl. Volgens zijn familieleden is hij in de gevangenis hardhandig afgetuigd.

Gezin dominee bedreigd
Op 2 december, een dag voor de rouwstoet Santiago de Cuba bereikte, werd de provinciale vertegenwoordiger van de Damas de Blanco, Denia Fernández Rey, aangehouden en werd haar te verstaan gegeven dat de vrouwen niet de straat op mochten gaan. Ook religieuze groepen meldden pressie van de autoriteiten. Dominee Frank Irón Pupo van de Apostolisch en Profetische Kerk / Iglesia Apostólica y Profética Viviendo en la Verdad, kreeg zondag bezoek van leden van de geheime dienst die de dienst onmogelijk wilden maken. ‘Ze zeiden me dat ze alles konden vernietigen en me doen verdwijnen,’ meldt Pupo vanuit Nicaro, Holguín. Hij zette echter de kerkdienst voort die tweemaal werd onderbroken. Irón Pupo zei degenen de hem bedreigden, na afloop van de plechtigheid, dat hij de autoriteiten verantwoordelijk zou houden als hem, zijn vrouw of zijn twee zoontjes iets zou overkomen. kerk-esta-iglesia-es-de-fidel_-lauzanIrón Pupo’s gemeente telt 80 leden, maar zondag waren er 30 aanwezig. De thuisblijvers voelden angst om te komen. Het is niet de eerste aanvaring van Pupo met de autoriteiten. ‘Onder mijn gemeenteleden zijn er diverse personen die het niet eens zijn met het systeem. Ik ben hun dominee en ik moet hen verdedigen,’ zegt hij. Bovendien ‘heb ik nooit het maatschappijmodel van deze dictator gedeeld.’

Bron
* Diario de Cuba, 5 december 2016

Link
* Marjolein Van De Water verblijft voor de Volkskrant in Cuba. Vandaag publiceerde zij een gesprek met de dissidente Martha Beatriz Roque, die ooit tot de Groep van 75 behoorde. Zij wilde Cuba niet verlaten toen zij de gevangenis kon verlaten. ‘De onderdrukkers moeten weg, niet ik,’ zegt zij in het interview. 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s