Mensenrechtencommissie verwacht meer dan 10.000 aanhoudingen in 2016

De Cubaanse mensenrechtencommissie Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt in haar maandrapport over de maand november 359 arbitraire detenties van vreedzame opposanten. Tijdens de afgelopen periode van nationale rouw is het aantal arrestaties van leden van de oppositie gegroeid.

danilo-maldonado-portret

Amnesty International is een actie gestart om de graffitikunstenaar Danilo Maldonado, beter bekend als El Sexto, vrij te krijgen. El Sexto is op 26 november gearresteerd (zie ook ons bericht van gisteren) omdat hij een tag had geplaatst op de gevel van Hotel Habana Libre met de tekst Se Fue/Hij is weg. Ook een video op Facebook wekte de woede van de autoriteiten omdat de spot werd gedreven met de pas overleden dictator Fidel Castro. In een Engelstalig bericht roept Amnesty International op de Cubaanse autoriteiten via een mail dringend te vragen om Danilo vrij te laten.

In de eerste 10 maanden van 2016 werden 9125 gevallen geregistreerd, een cijfer dat de voorbije zes jaren nog niet werd bereikt. De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening verwacht dat wanneer in december de balans over 2016 wordt opgemaakt, 10.000 gevallen van arbitraire detentie zullen worden geteld. Het maandrapport meldt verder dat ‘de dood van Fidel Castro, de belangrijkste architect van het totalitaire model dat Cuba bijna 60 jaar kent, geen ruimte zal bieden voor hervormingen die er op zijn gericht de slechte situatie van de burger- en politieke rechten op het eiland te verbeteren.’  In plaats daarvan stelt de CCDHRN dat ‘de repressie tegen vreedzame opposanten en de gehele samenleving zal toenemen, tenzij een wonder plaats vindt.’

Bijlage
* Maandrapport – spaanstalig – CDHRN, november 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s