Europese landen steunen nieuw verdrag met Cuba

De lidstaten van de Europese Unie hebben zich achter de ondertekening van een akkoord over een politieke dialoog en samenwerking met Cuba geschaard. Zo komt tien dagen na de dood van Fidel Castro een einde aan decennia van onderkoelde relaties met het eiland in de Caraïben. Het akkoord kwam tot stand zonder formele raadpleging van de politieke oppositie in Cuba. Hier volgt de berichtgeving van de Vlaamse krant De Standaard.europa-parlement-vlaggen

De lidstaten besloten dinsdag om hun twintig jaar oude standpunt over Cuba in te trekken. Die tekst beknotte de relaties met Cuba zolang het communistische regime geen stappen zette naar een pluralistische democratie en meer respect voor fundamentele vrijheden en mensenrechten betoonde. Na de arrestatiegolf van dissidenten in 2003 schortte de Unie de diplomatieke relaties enkele jaren zelfs helemaal op.

Amerika volgen
In het zog van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de Europeanen de voorbije jaren echter opnieuw toenadering gezocht tot Cuba, dat onder Raúl Castro een opener beleid ging voeren. Twee jaar geleden werden onderhandelingen opgestart en die resulteren nu in een akkoord dat het toekomstige kader vormt voor genormaliseerde relaties met Havana. ‘We staan op een keerpunt in onze relaties’, bevestigt de hoge EU-vertegenwoordigster Federica Mogherini.

federica-mogherini3

Federica Mogherini

Mensenrechten
De allereerste overeenkomst met Cuba zal in het teken staan van ‘meer politieke dialoog, betere bilaterale samenwerking en de ontwikkeling van gezamenlijke actie in multilaterale fora’. Bedoeling is dat Europa steun verleent aan ‘het overgangsproces waarin de Cubaanse economie en samenleving zich bevinden’ om ‘duurzame ontwikkeling, de democratie en de mensenrechten te bevorderen’, klinkt het in een mededeling. Mogherini, de Europese buitenlandministers en hun Cubaanse ambtgenoot zullen het akkoord normaliter volgende week ondertekenen. Het Europees Parlement moet er nog mee instemmen, evenals de bevoegde nationale en regionale parlementen in de lidstaten. Een deel van het akkoord zal wel al voorlopig in werking treden, als eenmaal de ratificatie op Europees niveau is afgerond.

Bron
* De Standaard, 6 december 2016

Linken
* De officiële reactie van Cuba op het akkoord. Cuba welcomes EU decision to end “common position,” finalize bilateral accord
* Tekst van de Common Position ( 2 december 1996)
Website Europa Nu: EU-Cuba: Raad opent nieuw hoofdstuk in betrekkingen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s