CubaTips over: deal EU met Cuba, Cuba na de dood van Fidel, kritiek op Cubaanse diplomatie, culturele agenda en het laatste nieuws

EU sluit slechte deal met Cuba

In het E-magazine CubaTips dat vandaag verschijnt, wordt het komende verdrag van de EU met Cuba van het volgende commentaar voorzien: eu-en-cuba

Maandag zal de Raad van Ministers van de EU het verdrag met Cuba goedkeuren. Hoewel de EU-onderhandelaars vanaf de start van de gesprekken in april 2014, herhaaldelijk benadrukten dat democratie en mensenrechten belangrijke onderdelen van dit nieuwe akkoord uitmaken, is de vraag gerechtvaardigd of dit verdrag het beste is wat de EU kon doen om mensenrechten en democratie in Cuba te bevorderen. De oplaaiende vervolging van de oppositie in Cuba begon juist nadat in maart de onderhandelingen tussen Cuba en de EU werden afgesloten en het bezoek van president Obama enkele weken eerder plaatsvond. Havana voelt zich blijkbaar zeker van zijn zaak en treedt hard op tegen de opppositie. Relaties met de internationale gemeenschap blijken immers mogelijk te zijn zonder al te veel concessies van de kant van Cuba. De koers van de Cubaanse regering is in dit opzicht helder en transparant en concessies over de inrichting van het politiek systeem of de mensenrechten hoeven we niet te verwachten.

Voorwaarden
Uit (voorlopige) teksten van het verdrag die circuleren blijkt dat de EU meer eisen stelt aan formele democratische landen dan aan autoritaire landen als Cuba. In het verdrag dat in 2014 werd gesloten met de Midden-Amerikaanse landen wordt als eerste principe ‘het respect voor democratische principes en fundamentele mensenrechten’ genoemd. In het verdrag dat tussen Cuba en de EU wordt gesloten worden deze principes nog wel geformuleerd maar niet langer als doelstelling van de samenwerking. In het verdrag met Midden-Amerika werden ook andere criteria genoemd zoals ‘de scheiding van machten, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en heldere besluitvormingsprocedures op het niveau van de autoriteiten’.
 
Monoloog
De civil society wordt in het akkoord regelmatig genoemd, maar in het verdrag is geen rol weggelegd voor de civil society, bijvoorbeeld bij de naleving en controle van de afspraken tussen de EU en Cuba. Het kan nauwelijks verbazen want tijdens de onderhandelingen vond nooit een formele consultatie met de Cubaanse of Europese civil society plaats, hoewel hierom enkele malen werd verzocht. Vanuit het gezichtspunt van de mensenrechten, valt het zeer te betreuren dat de EU geen betere deal heeft kunnen sluiten ten gunste van de Cubaanse burgers.

Inhoudsopgave
De volledige inhoud van de CubaTips van vandaag is als volgt: logo-van-cubatips-ontwerp-stijn
1. Commentaar: EU sluit slechte deal met Cuba
2. De toekomst van Cuba: van communisme naar marktsocialisme? Of toch post-kapitalisme?
3. TV-serie De Muur: Guantánamo Bay
4. Cartoon: het dilemma van Donald Trump
5. Yoani Sánchez en Fidel Castro
6. Jeep met as Fidel kreeg panne
7. ARTE TV: De tijd na Fidel
8. Kritiek op Cubaanse diplomatie vanwege falen homorechten
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws


Gratis niets missen

Wilt u ook alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 1.000 geïnteresseerden gingen u al voor en ontvangen elke zondagochtend de CubaTips. Mis niets!
Advertenties

One thought on “CubaTips over: deal EU met Cuba, Cuba na de dood van Fidel, kritiek op Cubaanse diplomatie, culturele agenda en het laatste nieuws

  1. Over mensenrechten gesproken.
    De EU geeft eerst Turkije 6 miljard.
    Later krijgen ze er spijt van en willen de betrekkingen verbreken ja om de mensenrechten.
    Nu EU geef de oppositie in Cuba ook 6 miljard en verbreek de betrekkingen tot dat het probleem mensenrechten is opgelost.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s