De economische uitdaging voor Cuba in 2017 (deel 1)

‘De economische crisis die Cuba nu doormaakt, is anders dan in de jaren negentig toen de Sovjet-Unie verdween, maar is de grootste sinds die tijd’, aldus Carmelo Mesa-Lago, econoom en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Pittsburgh in een interview met de Argentijnse krant Clarin. En de Cubaanse econoom en onderzoeker Omar Everleny Pérez Villanueva zegt in een interview met persbureau IPS in Havana dat met verwachte groeicijfers in 2016 van 0,4% en in 2017 van 2% de noodzakelijke economische groei zal uitblijven.

carmelo-mesa-lago4

Carmelo Mesa-Lago

Mesa-Lago: ‘De verwachtingen op korte termijn zijn niet goed’. De groei van het Bruto Intern Product bedroeg in 2015 4,4%. De geschatte cijfers voor 2016 wijzen op stagnatie of lichte terugval en die zullen in 2017 nog groter zijn.’ Everleny: ‘Cuba moet grote veranderingen in zijn economie doorvoeren om de structurele problemen vanaf 2017 de baas te blijven,’ waarschuwt hij en hij wijst op mogelijke gevolgen wanneer het embargo voortduurt. Hij stelt een onmiddellijke aanpassing voor van de huidige economische planningen. Hij acht het noodzakelijk dat kleine– en middelgrote ondernemingen worden gestimuleerd, dat buitenlandse investeringen worden toegestaan, de salarissen worden verhoogd en de buitenlandse en interne investeringen meer kansen krijgen, bijvoorbeeld door de uitgifte van waardepapieren, bonussen en een variabele rente. Bovendien moeten meer beroepen vrij kunnen worden uitgeoefend en moeten de autoriteiten massief gebruik van internet toestaan.

Afremmen

cuentapropistahorlogemaker

Een Cubaanse horlogemaker, een beroep dat sinds 2006 vrij kan worden uitgeoefend.

‘Niet langer moeten de productiekrachten worden geremd, vaak ingegeven door politieke of ideologische redenen waardoor de groei van de rijkdom van het land wordt vertraagd,’ voegt hij er aan toe. Vier elementen zijn voor Everleny van belang: men kan niet met de rug naar de markt staan, niet alles kan staatseigendom zijn, er moeten autonome bedrijven ontstaan en de mythe moet worden uitgeroeid dat de markt synoniem is aan privé-eigendom. Hij gelooft ook dat de dood van Fidel Castro de mogelijkheid schept ‘na te denken over de noodzaak om over meer financiële bronnen te kunnen beschikken om de bereikte sociale verworvenheden te handhaven.’ Mesa-Lago ziet op zijn beurt mogelijkheden tot economische groei in de dienstensector, de biotechnologie en de export van voedsel.

De hervormingen van Raúl Castro
Mesa-Lago: ‘De hervormingen van Raúl zijn positief. Het probleem is dat ze zeer langzaam, extreem langzaam verlopen. (…) We zijn nu in 2016, negen jaar sinds de hervormingen in 2007 werden ingezet. En nog zijn er geen merkbare effecten te bespeuren in de economie, zoals de regering van Cuba zelf erkent,’ zegt Mesa-Lago in het dagblad Clarín. Everleny valt hem bij. Het is hoogstnoodzakelijk ‘snelle en succesvolle oplossingen te zoeken.’ Men moet ‘het ritme van de belangrijkste veranderingen ingezet door de regering van Raúl Castro opvoeren.’

cuentapropista-kaartlezer-kathedraal

Kaartlezeres in de omgeving van de kathedraal van Havana

Waardevolle beroepen
De ontwikkeling in de sector buiten die van de staat, zoals Raúl Castro die voorstaat, schiet tekort, aldus Mesa-Lago. ‘Men staat slechts kleine zelfstandigen toe in laag gekwalificeerde beroepen. Op de lijst met 201 beroepen als cuentapropista die de regering opstelde, komen vullers van aanstekers, waterverkopers, fietsbewakers, goochelaars en kaartleggers voor. Slechts enkele beroepen op de lijst vragen meer opleiding zoals boekhouders, onroerend goedhandelaren en tolken. Maar over het algemeen zijn het beroepen met geringe kwalificaties en extreem lage productiviteit,’ aldus Mesa-Lago.

omar-everleny2-jpg

Omar Everleny Pérez

Linken
Interview met Carmelo Mesa-Lago in Clarín, 9 december 2016  
* Interview met Omar Everleny, persbureau IPS, december 2016  
Ómar Everleny Pérez, vooraanstaand econoom en pleitbezorger van economische veranderingen in Cuba, werd in april ontslagen bij het Centro de Estudios de la Economía Cubana van de Universiteit van Havana. Hij werd er o.a. van beschuldigd zonder toestemming gesprekken te hebben gevoerd met collega’s uit de VS.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s