Amerikaanse advocaat en twee activisten in Havana weer vrij

De Amerikaanse advocaat Kimberley Motley en twee Cubaanse activisten, de rocker Gorky Águila en Luis Alberto Mariño zijn vandaag vrijgelaten. Ze werden vrijdag gearresteerd omdat ze bij het Provinciaal Gerechtshof in Havana een persconferentie wilden houden over de situatie van de graffiti-artiest Danilo Maldonado. Ook wilde deze advocaat de verdediging op zich nemen van Eduardo Cardet, nationaal coördinator van de Christelijke Beweging van Bevrijding / Movimiento Cristiano de Liberación (MCL) die op 30 november werd gearresteerd.

motley-activistas-gorki-aguila-i-y-luis-alberto-marino-c-16122016

Van links naar rechts: Gorki, Luis Alberto Marino en Kimberley Motley

Kimberley Motley kwam vrij na druk van de zijde van de Amerikaanse ambassade, aldus María Victoria Machado, moeder van Danilo Maldonado, bijgenaamd El Sexto. Zij deelde mee dat Motley vandaag nog naar de VS zal terug reizen. Ook Águila en Mariño zijn vandaag vrijgelaten; zij brachten de nacht door in een politiebureau in de wijk Regla. Volgens de Cubaanse wet kan een Amerikaanse burger als Motley niet optreden als advocaat voor El Sexto omdat ze daar geen vergunning voor heeft.

Familie verrast
De familie van Eduardo Cardet leek verrast door het aanbod van Motley en had er zelf niet om verzocht, aldus Yaimaris Vecino, de vrouw van de MCL-leider die wordt beschuldigd van ’een aanslag’. Volgens het Spaanse persbureau was Motley aangezocht door de zanger Gorky Águila, voorzanger van de rockgroep Porno Para Ricardo.  De Human Rights Foundation (HRF) heeft de arrestatie van Motley scherp veroordeeld. ‘Dit beschamende wangedrag is de trieste realiteit van het totalitarisme in Cuba. Eerst wordt de prodemocratische El Sexto gearresteerd omdat hij de overleden dictator beledigde en belachelijk maakte en vandaag wordt de advocaat gearresteerd die naar Cuba vloog om hem te verdedigen’, aldus Thor Halvorssen, president van de HRF.
Kimberley Motley is een internationaal bekende advocaat die o.a. werkzaam was in Afghanistan, de Arabische Emiraten, Ghana, Oeganda en de VS.

Bron
* Website 14ymedio, Miami, 16 en 17 december 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s