Op het Cubaanse internet zoeken jongeren de grenzen op

Naar schatting 5 procent van de Cubanen heeft toegang tot internet. Toch voltrekt er zich een mediarevolutie. Jongeren wisselen usb-sticks uit met de inhoud van blogs.

internet-hotspot-havana

Jongeren bij een internethotspot in Havana, Cuba

Cuba is mateloos fascinerend, zegt Anne Nelson, docent internationale media aan de Columbia Universiteit in New York. ‘Dit land is het interessantste laboratorium op het gebied van technologie en maatschappij dat ik in de dertig jaar waarin ik dit vak uitoefen heb gezien.’ Ook al is er nauwelijks digitale infrastructuur, het opleidingsniveau is hoog en er bestaat nauwelijks analfabetisme. ‘Nu krijgen mensen langzaam toegang tot internet. Hoe zullen de Cubanen ermee omgaan?’

Laster
Nelson was dit weekend in Amsterdam, voor een publieksprogramma over Cuba, op uitnodiging van debatcentrum De Balie. Ze ging in gesprek met Cubaanse bloggers over de ontwikkeling van nieuwe media in het land. Daar werd de informatievoorziening tot voor kort volledig gedomineerd door de staat, en sinds 1959 geregeerd door Fidel en later Raúl Castro. Op het publiceren van ‘laster’ staat volgens het Cubaanse strafrecht drie jaar cel. Je inlaten met ‘vijandige propaganda’ kan tot vijftien jaar gevangenisstraf leiden. Journalistiek en de vrijheid van meningsuiting zijn alleen toegestaan als ze ‘conform de socialistische maatschappij’ zijn.

Nu zijn er radicale veranderingen gaande in het medialandschap.

Lees verder
* Floor Boon in de NRC van 18 december 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s