Filmfestival verbiedt Hands of Stone

Het Festival van de Nieuwe Latijns-Amerikaanse Film in Havana eindigt dit jaar zoals het begonnen is; getekend door censuur. De film Santa y Andrés van Carlos Lechuga was al verboden maar nu werd bekend dat ook Hands of Stone van Jonathan Jakubowicz uit de programmering werd genomen. Reden: de producer van Hands of Stone Jonathan Jakubowicz toonde zich solidair met zijn gecensureerde collega Carlos Lechuga.

film-hands-of-stone

Programma van Filmfestival

De film Hands of Stone van Jakubowicz is gebaseerd op het leven van de Panamese bokser Roberto Durán en stond vermeld in de programmering van het filmfestival. De film is echter nooit vertoond en de producer werd niet op de hoogte gesteld. Jakubowicz had enkele dagen voor het filmfestival begon, met de makers van Santa y Andrés gesproken over de mogelijkheid zijn film terug te trekken als teken van solidariteit en protest tegen de censuur omdat hij angst had ‘ te veranderen in zo’ n beklagenswaardige kunstenaar die de onderdrukker steunt, een fenomeen dat wij in onze landen goed kennen en dat onze volkeren zoveel schade heeft berokkend,’ aldus Jakubowicz die in Venezuela werd geboren. Maar Lechuga en zijn vrouw overtuigden hem ervan dat ‘het Festival een van de weinige vensters is die we nog hebben op dit eiland om naar de buitenwereld te kijken.’

film-hands-of-stone-duran-boxingMeer licht
Jakubowicz verklaarde het stilzwijgen van de organisatie van het Festival aanvankelijk met de dood van Fidel Castro omdat men ‘een ongemakkelijke situatie met mij in Havana wilde voorkomen op een moment van zoveel spanning.’  Buitenstaanders die vroegen naar de reden van het niet vertonen van Hands of Stones kregen te horen dat de producer nooit een kopie van de film had afgeleverd. Jakubowicz vindt het een schande, vooral voor het Cubaans publiek ‘dat de film wilde zien maar uiteindelijk zag Cuba de film Secuestro Express wél (een eerdere film van Jakubowicz, redactie) want de kunst komt uiteindelijk toch terecht waar ze thuishoort,’ aldus de regisseur die het Festival sterkte wenst bij de permanente strijd om ‘meer licht in de filmzalen van Havana. Er komen betere tijden. De wind van de verandering waait fors en die is onvermijdelijk, zowel in Cuba als in Venezuela’.

Bron
* Zunilda Mata op de website Diario de Cuba, 19 december 2016

Advertenties

2 thoughts on “Filmfestival verbiedt Hands of Stone

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s