Santeríapriesters voorspellen een voorspoedig Nieuwjaar

Voor de eerste maal presenteerden de beide Cubaans-Afrikaanse santeríagroepen één nieuwjaarsbrief of Letra del Año met voorspellingen voor 2017. Zij verwachten een voorspoedig 2017 en houden de Cubanen voor ondanks diplomatieke en economische tegenwind, hoop te blijven houden. Santería is een samensmelting van het katholieke geloof met de Afrikaanse religies van de slaven die naar Cuba werden gebracht.

religie-santeria-oggun-exemplaren

Gelovigen proberen een exemplaar van de brief in handen te krijgen

De priester Lazaro Cuesta, volledig gekleed in het wit als symbool van puurheid, sprak over ‘aantrekkelijke ontwikkelingen op het gebied van het economisch leiderschap.’ Zijn woorden stonden in schril contrast met de sombere schets die president Raúl Castro vorige week de leden van de Nationale Assemblee voorhield toen hij meldde dat Cuba in 2016 een recessie had doorgemaakt. De voorspellingen waren minder somber dan die in 2015 en 2016 toen de santeriavoorman een immigratiegolf en sociale onrust voorspelde.

religie-santeria-oggun

De god Oggún

Machete hanteren
Over de toekomst van de Amerikaans-Cubaanse relaties in verband met de komst van Donald Trump suggereerde Cuesta dat beide kanten hun onderhandelingen voortzetten. Hij verwees naar een van de goden in de santeria, namelijk Oggún, de god van het ijzer, de oorlog en de arbeid, die meestal met een machete of een hakmes wordt afgebeeld. Volgens Cuesta kan de machete worden gebruikt om de planten uit te roeien die de communicatie in de weg staan. ‘Ongeacht de onzekerheid die een ieder voelt over politieke gebeurtenissen in de wereld, geeft deze Letra del Año de Cubanen en de wereld hoop,’ aldus Cuesta. ‘Als we kunnen luisteren, ons kunnen uitdrukken, begrijpen, bijdragen zullen de resultaten ongetwijfeld komen.’ Net als vorige jaren bevalen de priesters of babalawos hun gelovigen aan in het wit gekleed te gaan, extreme consumptie van alcohol te voorkomen en aandacht te schenken aan mogelijke gevallen van corruptie.

Bron
* Diverse persbureaus

Linken
* De gezamenlijke Letra del Año 2017, Spaanstalig, gepresenteerd door Lázaro Cuesta, oprichter van de Comisión para la Letra del Año en José Manuel Pérez, de nieuwe voorzitter van de La Asociación Cultural Yoruba de Cuba ACYC.
* El Nuevo Herald: Wat zegt de Letra del Año 2017?

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s