Minstens 9.940 aanhoudingen in 2016 om politieke redenen

De dissidente Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationael Verzoening /  Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) maakte woensdag bekend dat in 2016 minstens 9.940 aanhoudingen in Cuba plaatsvonden die politiek gemotiveerd waren, het hoogste cijfer over de afgelopen 6 jaren. Met gemiddeld 827 detenties per maand staat Cuba aan de top van landen in Latijns-Amerika waar dit type van ‘onderdrukkende acties’ plaatsvinden. De Cubaanse autoriteiten beschouwen dissidenten als ‘contrarevolutionairen’ of ‘huurlingen.’

Minder aanhoudingen
In zijn maandrapport meldt de CCDHRN dat in december 2016 458 ‘arbitraire aanhoudingen’ van ‘vreedzame dissidenten’ plaatsvonden, een stijging vergeleken met de 359 aanhoudingen in november 2016, maar veel lager dan de aanhoudingen die de eerste 4 maanden vanaf januari tot april 2016werden opgetekend, namelijk meer dan 1.000. In december 2016 werden 14 gewelddadige acties door politie-eenheden geteld, 37 vijandige intimiderende acties en 2 gevallen van een zogeheten acto de repudio. (Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’)

damas-blanco-derechos-humanos-10122015

Aanhouding op 10 december 2015 van een lid van de Damas de Blanco

Drie doelwitten
De mensenrechtencommissie wijst erop dat de meest vervolgde groepen in Cuba op dit moment de Damas de Blanco zijn – zij organiseren elke zondag een vreedzame tocht om respect te vragen voor de mensenrechten – en de Unión Patriótica de Cuba. De laatste organisatie is slachtoffer geworden van ‘daden van vandalisme en diefstal door de politie’ in haar gebouw in Santiago de Cuba en de woningen van enkelen van haar activisten. De CCDHRN wijst ook op de situatie van twee politieke gevangenen die sinds november 2016 gevangen zitten, namelijk Eduado Cardet, coördinator van de Movimiento Cristiano de Liberación en de graffitikunstenaar Danilo Maldonado El Sexto. De laatste wordt door Amnesty International beschouwd als ‘gewetensgevangene’. El Sexto zit sinds 26 november gevangen omdat hij na de dood van Fidel Castro de tekst ‘Se fue’ of ‘Die is weg’ op een muur plaatste.

Bron
* 14ymedio, 5 januari 2017

Bijlage
* Maandrapport CCDHRN, december 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s