Minister van Binnenlandse Zaken Gondín (78) overleden

Zaterdag overleed in Havana de 78-jarige Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Fernández Gondín ‘als gevolg van complicaties bij een chronische ziekte waar hij aan leed,’ aldus een bericht van de Cubaanse ministerraad. Gondín was een van de oprichters van de Cubaanse Communistische Partij. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken controleert in Cuba politie, migratie, het gevangeniswezen en huisvest ook de Cubaanse inlichtingendienst.

minint-raul-heroe-gondin-heroe-de-la-republica-de-cuba-al-general-de-division-carlos-fernandez-gondin-noviembre-de-2015

Raúl Castro onderscheidde in 2015 de zaterdag overleden Carlos Fernández Gondín en benoemde hem tot Held van de Cubaanse Republiek

Gondín, geboren in Santiago de Cuba, maakte deel uit van het clandestiene verzet tegen het regime van de eerdere dictator Fulgencio Batista en vocht mee in het rebellenleger van Fidel Castro. Hij streed in 1962 ook tegen de Amerikaans-Cubaanse invallers in de Varkensbaai en was de tweede man bij de strijd van de Cubanen in Angola. Hij behoort daardoor tot de snel uitdunnende groep van ‘orthodoxos’. Godin werd in oktober 2015 benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken als opvolger van Abelardo Colomé, die deze functie sinds 1989 bezette, maar in 2015 om gezondheidsredenen terugtrad. Godin’s stoffelijk overschot is gecremeerd en de as bijgezet in het Pantheon van de Veteranen op het kerkhof Colón in Havana. Uiteindelijk zal hij worden bijgezet in het Mausoleum van het Tweede Front in Santiago de Cuba. Het officiële bericht noemt Godin een ‘voorbeeld van trouw aan de Partij, het volk en de Revolutie.’ Vanaf 1993 tot heden was hij lid van het éénpartijparlement Asamblea Nacional de Cuba.

Bronnen
* Diario de Cuba, Granma

Link
* Bericht van overlijden in de partijkrant Granma, Spaanstalig

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s