Groei kleine zelfstandigen verloopt met slakkegang

Het aantal kleine zelfstandigen of cuentapropistas in Cuba is gestegen tot 535.000. Als deze trage groei doorzet, zal het nog 20 jaar duren tot het aantal van 1 miljoen zelfstandigen is bereikt. Dat aantal van 1 miljoen is nodig om de leegloop en ontslagen bij de staatsondernemingen op te vangen en de salarissen te verbeteren van hen die blijven.

bandera-cuba-tortuga-schildpad

De auteur Ravsberg spreekt niet over een slakkegang, maar over de snelheid van een schildpad

Uit de cijfers blijkt dat het aantal zelfstandigen groeit, maar dat de versoepeling van niet met de staat verbonden productievormen (coöperaties, kleine en middelgrote bedrijven) uitblijft. Bovenal blijft de uitbreiding van de lijst (zie hieronder) met beroepen waar mensen zich als zelfstandige aan kunnen wijden, uit.

Bovendien jaagt men, met de uitsluiting voor particuliere arbeid van 1 miljoen universitair afgestudeerden, deze sector in de emigratie als enige mogelijkheid om de inkomsten te verbeteren. Zo besteedt het land enorme middelen aan de vorming van professionals, die met hun kennis vervolgens naar andere landen gaan.

Zonder groei van de werkgelegenheid in sectoren die niet met de staat zijn verbonden, kan men de onproductieve bedrijven niet sluiten, het bureaucratisch staatsapparaat niet verkleinen, de salarissen in sleutelsectoren niet verbeteren en de geringe middelen niet investeren in sectoren die bijdragen aan de nationale economie.

Bron
* Fernando Ravsberg op de website Cartas desde Cuba, 10 januari 2017

Link
* Lijst (januari 2016) met 180 toegestane beroepen die zelfstandig mogen worden uitgeoefend.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s