Cubanen krijgen in VS niet langer automatisch verblijfsvergunning

Cubanen krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op Amerikaans grondgebied zetten. De ‘natte voeten-droge voetenregeling’ die al sinds 1995 bestond, heeft president Barack Obama op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd.

balseros2-jpgTot nu toe mochten Cubanen die het vasteland van Amerika bereikten, blijven. Degenen die op zee onderschept werden door de autoriteiten, werden teruggestuurd. De regeling moest een einde maken aan de massale immigratie van Cubanen die Florida probeerden te bereiken en door de kustwacht werden opgepikt. De regering van Obama onderhandelde maandenlang met Cuba om het land zo ver te krijgen om mensen terug te nemen nadat ze in Amerika zijn aangekomen. Tot nu toe werd elke Cubaan die zonder visum op die Amerikaans grondgebied aankwam automatisch een legale ingezetene. De autoriteiten van beide landen zullen later een toelichting geven op de overeenkomst.

Brain drain
Een Amerikaanse topambtenaar zei dat de Cubanen geen garanties hebben gegeven voor de behandeling van teruggestuurde landgenoten, maar als die bang zijn te worden vervolgd in hun vaderland, kunnen ze altijd nog politiek asiel aanvragen in de Verenigde Staten. Ze worden in elk geval behandeld als elke andere immigrant: ‘Cubaanse burgers die proberen de VS illegaal binnen te komen en niet in aanmerking komen voor humanitaire hulp, zullen teruggestuurd worden, in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving en rechtshandhaving’, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Van kracht
De nieuwe regeling is donderdag meteen ingegaan. De maatregel is een belangrijke stap in de inspanningen van president Obama om de betrekkingen met Cuba te normaliseren, aldus het Witte Huis. Obama heeft na meer dan 50 jaar vorig jaar de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS hersteld. Het ‘wet foot, dry foot’-beleid is in 1995 door Bill Clinton geïntroduceerd.

schip-golf-van-mexicoKritiek
In het verleden hebben de privileges op kritiek van Cuba kunnen rekenen; ze zouden Cubanen aanmoedigen gevaarlijke reizen te ondernemen en een braindrain tot gevolg hebben. Voor veel Cubanen was het beleid een manier om een beter leven te vinden en geld te verdienen voor de achtergebleven familie.

Bron
* De Volkskrant, 12 januari 2017

Link

* De Engelstalige verklaring van president Obama, 12 januari 2017

Noot
*Het Amerikaans beleid tot nu toe, gaf Cubanen het recht om binnen 1 jaar na aankomst legale residentie in de VS te verkrijgen en vervolgens het Amerikaanse burgerschap. Cubanen die op zee werden aangehouden, werden al langer door de VS teruggestuurd. Dit beleid staat ook bekend als pies secos – pies mojados / droge voeten, natte voeten, dat in 1994 na de crisis van de balseros werd ingevoerd. Cubanen die Amerikaanse grond aanraken en dus droge voeten hebben, konden rekenen op een verblijfsvergunning. Tussen oktober 2014 en september 2015 kwamen zo 25.000 Cubanen op deze wijze de VS binnen, 80% meer dan een jaar eerder. De laatste jaren gaven veel Cubanen voorkeur aan de reis over land, bijvoorbeeld via Mexico in plaats van de risicovolle en kostbare (gemiddeld 10.000 dollar) oversteek overzee van 150 kilometer.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s