Amerikaanse bisschoppen keren zich tegen migratiebesluit Obama

‘De schending van de belangrijkste mensenrechten is voor enkele Cubanen een dagelijkse werkelijkheid en het ‘natte voeten-droge voeten’ beleid bood hen een uitweg om in de VS politiek asiel te kunnen aanvragen’, aldus een verklaring van de Amerikaanse bisschoppen nadat president Obama donderdag jl. een einde maakte aan de voorkeurspositie van Cubaanse migranten die naar de VS willen.

migratie-panama-jan-2017

Een groep wanhopige Cubanen bivakkeert in Panama-Stad en hoopt op een vlucht naar Mexico. Maar de weg naar de VS lijkt sinds donderdag afgesloten.

Bisschop Joe Vásquez van Austin en voorzitter van de Commissie voor Migranten van de bisschoppenconferentie zegt dat deze ‘pijnlijke beslissing’ waar de scheidend president Obama toe over ging ‘het moeilijker zal maken om kwetsbare groepen zoals asielzoekers, kinderen en slachtoffers van mensenhandel bescherming te bieden. De bisschoppenconferentie constateert dat met de onmiddellijke opheffing van het ‘natte voeten-droge voeten’-beleid de ‘schending van de mensenrecht voortduurt.’ Zij wijst er ook op de normalisering van de betrekkingen met Cuba altijd te hebben toegejuicht.

bisschoppen-vs

Enkele Amerikaanse bisschoppen

Bijdrage Cubaanse gemeenschap
Bisschop Vásquez benadrukte de ‘opvallende bijdragen’ van de Cubaanse-Amerikanen aan de Amerikaanse samenleving en noemt hen ‘de meest succesvolle groep immigranten van onze geschiedenis’ en ‘de bescherming die zij genieten zou juist een model moeten zijn dat ons land naar andere immigranten zou moeten uitbreiden.’ De bisschoppenconferentie beklemtoont met de scheidende administratie en de aanstaande van Trump te willen samenwerken om ‘een menselijke behandeling te kunnen verzekeren voor kwetsbare groepen die onderdak in de VS zoeken,’ aldus de Amerikaanse bisschoppen.

Bron
* Persbureau EFE

Linken
* De gezamenlijke verklaring van de VS en Cuba in het Engels, 13 januari 2017
* Details van de maatregelen die vanaf nu gelden bij migratie van Cubanen, in het Spaans
* Obama verscherpt regels voor Cubaanse vluchteling,  Marjolein van de Water, Volkskrant, 13 januari 2017
* Commentaar New York Times, 13 januari 2017:  
Ending a Misguided Cuban Migration Policy

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s