Meer dan 600.000 Cubanen bezochten sinds 2013 buitenland

Sinds de verandering van de migratiewetgeving in januari 2013 brachten 671.000 Cubanen een bezoek aan het buitenland; 78% van hen voor de eerste keer. Op 14 januari 2013 verdwenen zowel de Permiso de salida / Vergunning om te Reizen, als de Carta de Invitación / Uitnodigingsbrief. De eerste had de Cubaanse burger nodig om het land te mogen verlaten en de tweede moest door de uitnodigende persoon in het buitenland worden aangevraagd. Sinds 2013 mogen Cubanen 24 maanden in het buitenland verblijven, dat was voorheen 11 maanden. Cubaanse emigranten mogen nu 90 in plaats van 60 dagen in Cuba verblijven.

permiso-de-salida-cubano_menu

De vroegere vergunning om het land te verlaten

De Cubaanse media publiceren 4 jaar nadien en kort nadat de VS besloot een einde te maken aan het ‘droge voeten-natte voeten’ beleid, geactualiseerde cijfers over de migratiestromen. Van de Cubanen die sinds januari 2013 naar het buitenland reisden, besloot 9,6% zich daar als emigrant te vestigen en niet naar Cuba terug te keren. Dat betekende dat zij na een verblijf in het buitenland van 24 maanden niet langer volgens de Cubaanse wet beschouwd worden als ingezetenen. Van deze 9,6% besloten 5,7% van hen in de VS te blijven. Dat betekent dat er op dit moment 2 miljoen Cubanen in de VS wonen van wie 57% in Cuba zijn geboren. Van de 671.000 Cubanen die na het van kracht worden van de migratieversoepeling een reis maakten, keerde 45% terug. Het grootste deel van hen die nog in het buitenland verblijven, doen dit ‘binnen de voorgeschreven termijnperiode van 24 maanden,’ aldus de partijkrant Granma.

Migratiecrisis
Volgens Granma zijn 6.000 Cubanen het afgelopen jaar vanwege ‘onregelmatige immigratie’ teruggestuurd naar Cuba. De krant vermeldt niet hoeveel personen werden gedeporteerd door de Amerikaanse autoriteiten en hoeveel dooor Midden-Amerikaanse landen die sinds eind 2015 geconfronteerd werden met migratiestromen van duizenden Cubanen die via Mexico en Midden-Amerika, de VS wilden bereiken. De partijkrant Granma wijst er op dat het nieuwe Cubaanse migratiebeleid kan rekenen op ‘brede steun’ en ‘normaal verloopt.’

migratie-duizenden-cubaanse-migranten-gestrand-in-costa-rica

Gestrande Cubanen in Costa-Rica in 2016

Cubanen van buiten
Volgens deze cijfers bezochten 418.000 in het buitenland wonende Cubanen in 2016 hun geboorteland. ‘Met dergelijke cijfers verdwijnt ook de theorie die zegt dat in het buitenland wonende Cubanen bang zijn om Cuba te bezoeken of dat de regering hen tegenhoudt’, aldus de directeur van Consulaire Zaken en Residerende Cubanen in het Buitenland, Ernesto Soberón. Er is echter nog steeds sprake van reisbeperkingen, met name voor medisch personeel, wetenschappers en sportlieden die een speciale vergunning nodig hebben om het land te verlaten. Cuba wil op deze wijze ‘brain drain’ tegengaan.

Link
* Lees op deze Cubaweblog het bericht van 16 oktober 2012: Cuba versoepelt migratiebeleid

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s